Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Vissen in Noorwegen

Sportvisserij is in Noorwegen een van de belangrijkste en meest verbreide buitenactiviteiten. Ongeveer de helft van de volwassen bevolking vist een of meerdere keren per jaar.

SPORTVISSERU

Met sportvisserij wordt alle visserij bedoeld die voornamelijk om recreatieve redenen wordt bedreven. Anders dan bij beroepsvisserij is het omzetten van de vangst bij sportvisserij normaal gesproken niet het doel.

Bij wet is vastgelegd dat kinderen en tieners beneden de 16 jaar voor de periode van 1 januari tot 20 augustus recht hebben op een gratis visakte voor het vissen op zoetwatervis.

Iedereen vanaf 16 jaar die op zalm, zeeforel en Arctische zalmforel in wateren gaat vissen of die met een vaststaande visuitrusting op de genoemde soorten op zee vist, moet visbelasting betalen.

VISAKTE

De visrechten voor rivieren en meren liggen bij de grondeigenaar en vissen mag uitsluitend met zijn toestemming (bijvoorbeeld het kopen van een visakte). Bij het vissen op zalm, zeeforel en Arctische zalmforel in wateren moet bovendien een visbelasting aan de Noorse staat worden betaald.

Dit is van toepassing bij particuliere grondeigenaren, rijksdomein (bergbeheerder) en staatsgronden (Statskog, de Noorse staatsonderneming voor het beheer van bossen en berggebieden). Visakten zijn te koop in de buurt van de visplek, bij de grondeigenaar of bij sportwinkels, toeristenbureaus, campings, enz. De visakte is vaak voorzien van informatie over wanneer, waar en hoe kan worden gevist. Normaal gesproken kan worden gekozen uit akten voor 24 uur, 48 uur, een week en een seizoen.

SPORTVISSERIJ OP ZEE IS GRATIS

Visbelasting betalen of een visakte kopen is voor sportvisserij met een hengel of handvislijn op zoutwatervis niet nodig. Hetzelfde geldt voor vissen op zee op zeeforel, zalm en Arctische zalmforel. Bij lokale beschermde zones rond riviermondingen kunnen uitzonderingen van toepassing zijn. Vissen is het hele jaar door toegestaan.

Alle Noorse staatsburgers en anderen die in Noorwegen woonachtig zijn hebben in principe het recht om binnen de visserijgrens van 12 nautische mijl te vissen. Buitenlandse staatsburgers die niet permanent in Noorwegen wonen, mogen sportvisserij bedrijven met een handuitrusting, maar ze kunnen de vis niet verkopen.

HET RECHT VAN KINDEREN OM GRATIS TE VISSEN

Alleen zoetwatervisserij

Kinderen en tieners beneden de 16 jaar hebben voor de periode van 1 januari tot 20 augustus recht op een gratis visakte voor het vissen op zoetwatervis in Noorwegen. De regels om gratis te vissen gelden uitsluitend voor zoetwatervisserij en betreffen het vissen vanaf een boot of vanaf land met een hengel of een handvislijn.

Zo gaat het in zijn werk

In gebieden waar visakten te koop zijn, moet je contact opnemen met de kaartverkoper. De visser krijgt dan een “gratis” visakte. Je moet een legitimatie overleggen om aan te tonen dat je jonger bent dan 16 jaar. In gebieden waar geen visakten te koop zijn, kunnen kinderen en tieners beneden de 16 jaar vissen zonder de grondeigenaar om toestemming te vragen.

Uitzonderingen

De regels om gratis te vissen gelden niet in wateren of delen van wateren waar zich zalm, zeeforel of Arctische zalmforel bevindt. De regels gelden ook niet voor de vangst van kreeften en niet voor vissen in kunstmatige visvijvers.

Daarnaast zijn er in sommige meren of wateren uitzonderingen op de bepalingen opgesteld. Daarbij gaat het dan om meren waarin het recht van kinderen om gratis te vissen aanzienlijke schade zal toebrengen aan de viskwekerijen of de visserij door de rechthebbende. De fylkesmann, de hoogste gezagsdrager in Noorse provincies, kan op verzoek dat soort visserij in dergelijke gebieden beperken en maakt dit algemeen bekend door middel van een aanplakbiljet.

WETTEN EN VOORSCHRIFTEN

Vissen op anadrome zalmsoorten (zalm, zeeforel en Arctische zalmforel) en zoetwatervissen, waaronder kreeftvangst, wordt geregeld volgens de Wet op zalm- en zoetwatervissen. De wet voert het beschermingsprincipe in voor anadrome zalmsoorten en andere vis in wateren of delen van wateren waarin anadrome zalmsoorten voorkomen.

 

#ITEM-FOTO#

Import-groothandel en webshop in koffie en thee

Hierbij bieden wij te koop aan onze import- groothandel en webshop EkoFair.


In Noorwegen hebben wij de import en verkoop op ons genomen van de koffie en thee van Simon Lévelt en de cold drip coffee, of Dutch Coffee, van Batavia. Vooral de thee van Simon Lévelt is al vele jaren bekend in Noorwegen en wij zijn in 2013 begonnen met de verkoop van zowel de koffie als de thee van dit kwaliteitsmerk.
In de jaren '80 heeft Simon Lévelt de biologische koffie en thee op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Inmiddels is 47% van hun koffie en 70% van hun thee biologisch (met EKO-keurmerk). In Noorwegen is steeds meer vraag naar biologische producten en de voorsprong die Simon Lévelt heeft geeft een betere concurrentiepositie op de Noorse markt.

Lees verder...

#ITEM-MAIL-ME#

#ITEM-FOTO#

vakantiewoning op eilandengroep

Op de eilandengroep Solværøyene ter hoogte van Helgelandskysten is deze sfeervolle vakantiewoning te koop. Een mooie en combinatie van oud en nieuw.

De vraagprijs voor deze vakantiewoning bedraagt 1.350.000 kroner. Bijkomende kosten koper: ca. 2,6 procent van de aankoopprijs.

De vakantiewoning heeft drie slaapkamers met in totaal vijf slaapplaatsen. Er zijn twee parkeerplaatsen bij het huis. De kavelgrootte bedraagt 1103 m2. Het huis is oorspronkelijk rond 1900 gebouwd en  tussen 2005 en 2008 gerenoveerd en gemoderniseerd.

De vakantiewoning is een combinatie van oude en moderne bouwstijlen. Daar waar het praktisch mogelijk was heeft de huidige eigenaar geprobeerd de oorspronkelijke elementen en sfeer zo goed mogelijk te behouden. De woning is omgeven door een tuin met grasveld, bessenstruiken, rozenstruiken en vaste planten. De kavel grenst aan Straumøyvalen, met een rijk vogelleven, in het bijzonder in het voorjaar.

 

Lees verder...

#ITEM-MAIL-ME#

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.