Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Veilig wandelen

De Bergcode in Noorwegen is gericht op uw veiligheid. Wanneer u tijdens uw vakantie in Noorwegen gaat wandelen, fietsen of skiën in de bergen u moet altijd proberen om de Bergcode te volgen.

GOED VOORBEREID

Zorg voor voldoende ervaring, een goede conditie en een goede uitrusting voor de wandeling of skitocht die u in Noorwegen wilt gaan maken. Train voor een bergwandeling of skitocht in Noorwegen met de rugzak en verlaat de gebaande paden, zelfs als de omstandigheden zwaar zijn. Uw fysieke en mentale conditie, uw ervaring en uw uitrusting bepalen de lengte van een wandeling of trektocht.
 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Veel hutten, hotels en andere overnachtingadressen in Noorwegen hebben speciale postbussen waarin u een briefje met daarop de geplande wandeling of skitocht stopt. In een noodgeval is dat een prima hulpmiddel voor de reddingsdiensten in Noorwegen.

 

LET OP HET WEER

Een oud spreekwoord zegt dat u altijd moet letten op weerberichten en slecht weer. Vertrouw nooit helemaal op de weersvoorspelling of het mooie weer.
Los van het weerbericht: u moet altijd voorbereid zijn op slecht weer tijdens een wandeling of skitocht in Noorwegen. Zelfs een frisse bries (Beaufort schaal 5) gecombineerd met natte sneeuw of vorst kan bevriezingsverschijnselen geven.
 
De weersberichten zijn niet nauwkeurig genoeg om plaatselijk het weer in de berggebieden te voorspellen. Hoewel de weersvoorspellingen meestal in orde zijn, is het toch moeilijk om te voorspellen wanneer het weer omslaat. Dus u moet het weerbericht zowel in de lager gelegen gebieden als in de berggebieden in de gaten houden en letten op weersveranderingen. Het is zeker niet verkeerd om advies te vragen bij de lokale bevolking.
 

WEES VOORBEREID OP SLECHT WEER EN VORST

Neem altijd een rugzak en goede klimuitrusting mee op uw wandelingen  in Noorwegen. Doe meer kleren aan als u merkt dat het slecht weer wordt of als de temperatuur daalt.
 
Met een wijd windjack dat wind- en waterproof is, een broek die wind- en waterproof is, wanten die wind- en waterproof zijn en een warme muts bent u tijdens het wandelen prima gekleed. Trek de kleding aan vóór het weer echt slecht wordt. Ga met uw rug naar de wind staan en help anderen met aankleden. Gebruik een survival pakket voor extra bescherming.
 

LUISTER NAAR DE LOKALE BEVOLKING

De mensen uit de streek weten veel over aardverschuivingen, wind en sneeuwcondities en natuurlijk kennen ze de veiligste routes. Gaat u wandelen in Noorwegen, luister dan naar de plaatselijke deskundigen.
 

GEBRUIK KAART EN KOMPAS

Zorg als u gaat wandelen in Noorwegen altijd voor een goede landkaart en een kompas en weet hoe u ze moet gebruiken. Bestudeer, voordat u op stap gaat, de kaart en uw route. Dat is de basis voor een geslaagde tocht.
 
Volg altijd de kaart, ook als het weer en het zicht  goed zijn, zodat u altijd exact weet waar u zich bevindt. Als het zicht slechter wordt, kan het moeilijk zijn om uw positie te bepalen.
 
Lees de kaart goed en let vooral op herkenningspunten. Vertrouw op het kompas. Gebruik een doorzichtige kaartenhoes die waterproof is en die aan uw lichaam is bevestigd, zodat de kaart niet kan wegwaaien. Gebruik het kompas om de ligging van een markant punt te noteren.
 

GA NIET ALLEEN OP PAD

Als u alleen gaat wandelen in Noorwegen, is er niemand die u hulp kan bieden of een reddingsdienst kan waarschuwen in geval van nood. Natuurlijk wordt veiligheid niet bepaald door het aantal mensen. Een grote groep wordt ook niet aangeraden, vooral als de deelnemers weinig ervaring hebben. Een groep is nooit sterker dan de zwakste schakel.
 

KEER OP TIJD OM

Als de omstandigheden tijdens de wandeling in Noorwegen verslechteren zodat u gaat twijfelen of u het einddoel bereikt, keer dan om en ga terug.
 
Tart het weer niet, want anderen moeten misschien hun leven riskeren om u te redden. Als u uw bestemming verandert, licht de personen die u verwachten, dan in. Als u in Noorwegen begint met een wandeling of skitocht met winderig en onstabiel weer, loop dan tegen de wind in. Het is gemakkelijker om – als het nodig is – terug te lopen.
 

WEES ZUINIG MET UW ENERGIE, MAAK EVENTUEEL SCHUILPLAATS

Hoe harder het waait, hoe zwaarder wordt de wandeling of skitocht. Stem uw snelheid af op de zwakste deelnemer en probeer transpireren te vermijden. Als u in een rij loopt, keer u dan regelmatig om er zeker van te zijn dat de anderen volgen, vooral bij slecht weer als het moeilijk is om stemgeluid te horen.
 
Denk eraan om regelmatig te drinken en te eten. Lichamelijke activiteiten verhogen de behoefte aan vocht, zelfs als men geen dorst heeft. Te weinig voedsel en vocht lijden tot lethargie en men kan de moed verliezen.
 
Bouw een schuilplaats in de sneeuw voordat u uitgeput bent. Een paar uurtjes zijn genoeg om een greppel te graven of een holte in de sneeuw te maken. Heeft u voldoende tijd en energie, zet dan een tent op – die ervaring kan van belang zijn. Een survival pakket bevat vaak een noodtent.

 

lijst14

13 mei 2018: Emigratiedag Noorwegen

13-01-2018

Op zondag, 13 mei 2018 organiseert norsk.nl een informatiedag over emigreren naar Noorwegen. Plaats: Omni Mobilae in Heino, Overijssel.

Lees meer...

004-10-13

Monumentale boerderij met 2,5 miljoen m2 grond

19-03-2018

In de gemeente Hol i in Hallingdal is deze prachtige in oude stijl opgeknapte boerderij te koop.  Bouwjaar: 1850. De kavelgrootte bedraagt maar liefst 2.505.000 m2.  In 2005 is de boerderij belooond met een prijs voor uitstekende restauratie en onderhoud.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.