Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Allemansrecht

Iedereen in Noorwegen heeft het recht van vrije toegang. Oorspronkelijk was het een traditioneel recht, maar tegenwoordig is het omgezet in een wet die het recht op vrije toegang (allemannsretten) regelt.

Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor het landschap en de bezoeker moeten altijd ontzag tonen voor boeren en landeigenaars, andere gebruikers en het milieu.

 

ALLEMANSRECHT IN DE PRAKTIJK

In de praktijk houdt het allemansrecht in Noorwegen het volgende in:

  • Men is vrij om te gaan en te staan in de natuur (“niet omheind land”) zowel te voet als op ski’s en men kan overal picknicken. Vrije natuur is nog niet in cultuur gebracht. En dat betekent voor Noorwegen een groot gedeelte van de kustlijn, moerassen, bossen en berggebieden. Kleine stukjes vrije natuur omgeven door in cultuur gebracht land zijn ook vrij toegankelijk.
    ‘Land met een omheining’ is privé-eigendom en omvat in cultuur gebracht land, zoals akkers met of zonder gewassen, weiland, grasland en tuinen en verder aanplanting, bouwplaatsen en industriegebieden. Men heeft wél toegang tot akkers en weilanden van 15 oktober tot 30 april als de grond is bevroren of bedekt is met sneeuw. ‘Omheind land’ betekent niet direct dat er een omheining moet staan. Noem het maar ‘afgebakend’.
  • Men mag dus voor een overnachting overal in de vrije natuur, zoals bossen en bergen, maar niet op in cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen zijn tent opzetten of onder de sterren slapen. Verder moet u minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis of hut. Als u meer dan twee dagen op de zelfde plaats wilt blijven, moet u toestemming vragen aan de eigenaar van het land. Dat geldt niet voor berggebieden en erg afgelegen gebieden.
  • Plaatsen om een toilet te legen zijn duidelijk aangegeven.
  • Open vuur is niet toegestaan in of vlakbij bosgebieden in de periode 15 april tot 15 september. En wees in de andere perioden van het jaar voorzichtig met vuur, zodat geen schade wordt aangericht.
  • Over het algemeen mag men bessen, paddestoelen en bloemen plukken. Maar er zijn speciale regels voor het plukken van bessen in de drie meest noordelijke provincies.
_1929583094-1

Prachtig gelegen camping met eigen woning

11-11-2017

De camping met eigen woning ligt op een eigen kavel van 25 679 m² en is oorspronkelijk in 1950 aangelegd. Het eigendom bestaat onder meer uit een woning, garages, bootsteiger, grillhut, sanitair gebouw met appartement voor de verhuur, receptiegebouw en vijf hutten voor de verhuur.

Lees meer...

_001-2

Heia Gjestegård

24-03-2018

De goed aangeschreven Heia Gjestegård in Grong is te koop. Met 31 kamers, hutten, restaurant en zalen. Ook zijn er twee wooneenheden voor personeel.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.