Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Temperaturen

De hoogste gemiddelde jaartemperaturen (gemeten over 30 jaar, van 1971 tot 2000) in Noorwegen vindt men aan de kust van Lindesnes i de provincie Vest-Agder tot het zuiden van Møre og Romsdal. Karmøy heeft de hoogste gemiddelde jaartemperatuur met 7,7 ° Celcius.

De koudste omgeving in de lager gelegen gebieden is Finnmarksvidda, waar de plaats Sihccajavri een gemiddelde jaartemperatuur heeft van -3,1 ° Celcius. De allerlaagste jaartemperatuur werd in Kautekeino in 1893 en in Sihccajavri in 1985 gemeten: -5,1 ° Celcius. In hoger gelegen gebieden in de bergen komt de gemiddelde jaartemperatuur dikwijls niet boven de -4,0 ° Celcius uit.

 

 


De normale temperatuurverdeling in de winter is in twee delen te onderscheiden.
1. Allereerst vindt men hoge temperaturen langs de kust. De hele kust van Lista in Vest-Agder tot de Lofoten in Nordland heeft in de winter een maandgemiddelde dat boven het vriespunt ligt. Maar men hoeft niet ver landinwaarts te gaan om gemiddelden te krijgen die onder het vriespunt liggen. In de regio Sunnmøre (Ålesund en omgeving) vindt men de hoogste gemiddelde wintertemperaturen. Hier vindt men ook de hoogste maximum temperaturen in de winter: Tafjord heeft weleens 17,9 ° in januari gemeten, Sunndalsøra 18,9 ° in februari.
2. Naast de hoge temperaturen aan de kust vindt men lage temperaturen in het binnenland. De laagste gemiddelde maandtemperatuur in de winter treft men aan in Finnmark in het noorden en in het laagland in het noordoosten van Zuid Noorwegen. Finnmark omvat echter een veel groter koud gebied. In het binnenland van Finnmark komen gemiddelde maandtemperaturen in de winter niet boven de -15 ° uit. In januari 1886 werd de laagste minimum temperatuur gemeten in Karasjok: -51,4 ° . Temperaturen van -40 ° en lager zijn zeker geen uizondering op de Finnmarksvidda, in het binnenland van de provincie Troms en in delen van Oost-Noorwegen, ook al heeft men deze temperaturen niet iedere winter.

Zodra de kracht van de zon toeneemt en de sneeuw verdwijnt in de lente, wordt het land sneller opgewarmd dan de zee. Hebben de kustgebieden in de winter de hoogste gemiddelde temperaturen, in de zomer heeft het binnenland hogere gemiddelde temperaturen. Bergen heeft de hoogste gemiddelde maandtemperaturen van Noorwegen in maart en april, Fornebu in Akershus heeft de hoogste temperaturen van Noorwegen in mei.

In de zomermaanden is het normaal het warmst in het zuiden van oost Noorwegen en de zuidkust. Fornebu heeft het hoogste maandgemiddelde med 17,1 ° in juli . In 1901 is de hoogste maandtemperatuur gemeten in Oslo: 22,7 ° . Op 20 juni 1970 werd de allerhoogste temperatuur gemeten in Nesbyen in Hallingdal: 35,6 ° . Door de middernachtszon kan het ook zeer warm in het noorden van Noorwegen worden. Op 23 juni 1920 werd er 34,3 ° gemeten in Sihccajavri in Finnmark. In het binnenland van Finnmark kunnen dus de verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen enorm zijn. In Karasjok is het verschil tussen de hoogst gemeten en de laagst gemeten temperatuur 83,8 ° .

In de herfst koelt het binnenland sneller af dan de kustgebieden. Dat betekent dat de hoogste gemiddelde maandtemperaturen in Noorwegen zich verplaatsen van het binnenland naar de kust. De hoogste gemiddelde maandtemperatuur in oktober is in Lindesnes, in november in Rogaland en Hordaland.

 

Er zijn geen resultaten gevonden.

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.