Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Neerslag

Gemiddeld gezien valt de meeste neerslag in het gebied tussen de Hardangerfjord en Møre, het zuidelijk deel van de provincie Møre og Romsdal. Het observatiestation Brekke, ten zuiden van de monding van de Sognefjord, heeft het hoogste jaargemiddelde met 3.537 milimeter.
Veel meetstations in de omgeving wijken niet veel af van dit gemiddelde. Men gaat er echter van uit dat er enkele gletschergebieden in het westen van Noorwegen zijn waar het gemiddelde rond de 5000 milimeter ligt. Brekke heeft ook de grootste hoeveelheid neerslag in een jaar in Noorwegen gemeten. Dat was in 1990. Er viel toen 5596 milimeter neerslag in één jaar tijd. De regio met de meeste neerslag in het westen van Noorwegen is één van de natste van Europa. Zelfs al is er een markant verschil in de hoeveelheid neerslag per seizoen, is er neerslag het hele jaar door. Er zijn daar geen duidelijke droge of natte periodes, zoals dat in veel andere regio’s wel het geval is.
 


In het binnenland van oost-Noorwegen, Finnmarksvidda en enkele kleinere gebieden langs de Zweedse grens valt er weinig neerslag. De meeste neerslag valt in díe gebieden in de zomerperiode.

Øygården in de gemeente Skjåk staat met gemiddeld 278 milimeter neerslag per jaar onderaan de lijst in Noorwegen. Ook in Dividalen in Troms, Kautekeino en Folldal is er zeer weinig neerslag. De minste hoeveelheid regen ooit is gemeten in 1996 in Saltdal in Nordland. Er viel toen in één jaar tijd maar 118 milimeter regen.
 
Ter vergelijking: in de natste gebieden in Nederland viel in het tijdsvak 1971-2000 gemiddeld 925-950 milimeter regen, in de droogste delen 675-700 milimeter.
 
SNEEUW
In de winter komt een deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Op onderstaande kaart kunt u zien hoeveel sneeuw er jaarlijks is gevallen in de periode 1971 - 2000.
 
 
 
98-1

Prachtig gelegen woonboerderij in Valdres

Het eigendom bestaat uit een volledig gemoderniseerde woonboerderij met grote garage annex werkplaats. Door de indeling is het mogelijk een deel van het eigendom als bed & breakfast te gebruiken.

Bij het eigendom zijn twee voormalige bergboerderijen inbegrepen, zonnig gelegen op ongeveer 800 meter hoogte. Beide boerderijen liggen op ongeveer tien minuten rijden van de woonboerderij. Deze bergboerderijen zijn als weekendverblijf te gebruiken.

Lees meer...

31_000000-1

Ruim wonen op Sekken

Het eiland Sekken ligt in de buurt van de stad Molde. Op het eiland is nu een grote eengezinswoning met zeven slaapkamers te koop. De woning is gebouwd in 1982, maar de afgelopen jaren aangepast. In totaal heeft de woning negen kamers. De gebruiksoppervlakte binnen is maar liefst 190 m2. Er is verder een dubbele garage, opslagruimte en een schuur. De woning ligt op loopafstand van de lagere school. De woning ligt op een eigen kavel van 3.957 m2.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.