Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Neerslag

Gemiddeld gezien valt de meeste neerslag in het gebied tussen de Hardangerfjord en Møre, het zuidelijk deel van de provincie Møre og Romsdal. Het observatiestation Brekke, ten zuiden van de monding van de Sognefjord, heeft het hoogste jaargemiddelde met 3.537 milimeter.
Veel meetstations in de omgeving wijken niet veel af van dit gemiddelde. Men gaat er echter van uit dat er enkele gletschergebieden in het westen van Noorwegen zijn waar het gemiddelde rond de 5000 milimeter ligt. Brekke heeft ook de grootste hoeveelheid neerslag in een jaar in Noorwegen gemeten. Dat was in 1990. Er viel toen 5596 milimeter neerslag in één jaar tijd. De regio met de meeste neerslag in het westen van Noorwegen is één van de natste van Europa. Zelfs al is er een markant verschil in de hoeveelheid neerslag per seizoen, is er neerslag het hele jaar door. Er zijn daar geen duidelijke droge of natte periodes, zoals dat in veel andere regio’s wel het geval is.
 


In het binnenland van oost-Noorwegen, Finnmarksvidda en enkele kleinere gebieden langs de Zweedse grens valt er weinig neerslag. De meeste neerslag valt in díe gebieden in de zomerperiode.

Øygården in de gemeente Skjåk staat met gemiddeld 278 milimeter neerslag per jaar onderaan de lijst in Noorwegen. Ook in Dividalen in Troms, Kautekeino en Folldal is er zeer weinig neerslag. De minste hoeveelheid regen ooit is gemeten in 1996 in Saltdal in Nordland. Er viel toen in één jaar tijd maar 118 milimeter regen.
 
Ter vergelijking: in de natste gebieden in Nederland viel in het tijdsvak 1971-2000 gemiddeld 925-950 milimeter regen, in de droogste delen 675-700 milimeter.
 
SNEEUW
In de winter komt een deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Op onderstaande kaart kunt u zien hoeveel sneeuw er jaarlijks is gevallen in de periode 1971 - 2000.
 
 
 
pat08-1

Schoonmaakbedrijf ter overname

Patrick Vaskeservice is een eenmansbedrijf dat in het westen van Noorwegen gevestigd is. Het bedrijf heeft voornamelijk klanten in de plaatsen Stranda en Aukra.

Lees meer...

78_7000000-1

Gezellige massief houten woning med cafe, camping en zeven hutten

In Flesberg in de provincie Buskerud is deze massief houten woning met café, camping en zeven hutten te koop. Het eigendom ligt landelijk aan de provinciale weg FV40, op ongeveer 1,5 uur rijden van Oslo.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.