Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Klimaat in Noorwegen

Noorwegen wordt vaak beschouwd als een koud en nat land in het hoge noorden van Europa. Het land ligt inderdaad op dezelfde breedtegraad als Alaska, Groenland en Siberië. Vergelijkbaar met deze landen heeft Noorwegen echter een gunstig klimaat met veel variaties.

Van Lindesnes in het uiterste zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden omvat Noorwegen meer dan 13 breedte° . Dat is net zoveel als van Lindesnes tot aan de Middellandse Zee. Daarnaast heeft Noorwegen grote verschillen in het aantal zonuren in een jaar. De verschillen zijn het grootst in het noorden van Noorwegen, met haar middernachtszon in de zomer en het ontbreken van de zon in de winter. Daarnaast zorgen ook de bergen en dalen voor lokale klimaatverschillen over relatief korte afstanden.

Er wordt in Noorwegen ook wel gesproken van een kustklimaat of maritiem klimaat aan de kust en een continentaal klimaat in het binnenland, ver van de kust. Daarnaast heeft men een poolklimaat, bijvoorbeeld op Svalbard en in delen van Finnmark. Tot slot kent men ook nog het bergklimaat in Noorwegen, hogerop in de bergen.

Temperaturen in Noorwegen

De hoogste gemiddelde jaartemperaturen (gemeten over 30 jaar, van 1971 tot 2000) in Noorwegen vindt men aan de kust van Lindesnes i de provincie Vest-Agder tot het zuiden van Møre og Romsdal. Karmøy heeft de hoogste gemiddelde jaartemperatuur met 7,7 ° Celcius.

Neerslag in Noorwegen

Gemiddeld gezien valt de meeste neerslag in het gebied tussen de Hardangerfjord en Møre, het zuidelijk deel van de provincie Møre og Romsdal. Het observatiestation Brekke, ten zuiden van de monding van de Sognefjord, heeft het hoogste jaargemiddelde met 3.537 milimeter.
 

Noorderlicht

Het noorderlicht komt het meeste voor in een cirkel rond de Noordpool tot ongeveer 2.500 kilometer ten zuiden daarvan. En dan komt men in Noord Scandinavië uit. Aan de kust in de provincies Troms en Finnmark komt het noorderlicht het meeste voor.
78_7000000-1

Gezellige massief houten woning med cafe, camping en zeven hutten

In Flesberg in de provincie Buskerud is deze massief houten woning met café, camping en zeven hutten te koop. Het eigendom ligt landelijk aan de provinciale weg FV40, op ongeveer 1,5 uur rijden van Oslo.

Lees meer...

zaag

Houtzagerij te koop

In Rena in de gemeente Åmot in het oosten van Noorwegen is deze houtzagerij te koop. De getaxeerde waarde van het eigendom bedraagt 7 miljoen kroner, maar de vraagrprijs bedraagt slechts 3,2 miljoen kroner.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.