Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Ut på tur

Zomer of winter, met wandelschoenen of ski’s aan de voeten: de Noren trekken de natuur in. Omdat er nu eenmaal niet achter elke boom een friettent of kiosk staat, is het zaak je eigen eten mee te nemen.

NISTEPAKKE

Het standaard proviand voor een lunch in de vrije natuur verschilt niet zo veel van de ’matpakke’ of ’nistepakke’ die men meeneemt naar kantoor. Maar er zijn twee belangrijke aanvullingen op de stapel boterhammen en het thermosflesje. Op de eerste plaats: Kvikklunsj. Dit is een soort Kitkat, een met chocolade overtrokken koekje. De Noorse houding ten opzichte van chocolade is anders dan de Nederlandse. Waar wij menen dat chocolade ongezond en dikmakend is, wordt het in Noorwegen met name door wandelaars gezien als een noodzakelijk lekkernij. Het zorgt voor het juiste suikergehalte en voedingstoffen als je in de vrije natuur inspanning verricht.
Daarnaast mag de sinaasappel niet ontbreken in het proviandpakket. Met name tijdens langlauf-uitstapjes bij min twintig is deze vrucht nogal onpraktisch. Vieze verkleumde vingers van het pellen nemen de Noren echter voor lief omdat een sinaasappel lekker fris en zeer goed tegen de dorst is.

Er zijn ook toergangers die wat meer van de natuur-maaltijd willen maken. Een vuurtje stoken is op veel plaatsen tussen eind april en eind september verboden. Maar langs de wandelpaden van de toeristenvereniging zijn regelmatig vuurplaatsen te vinden. Sommige Noren hebben dus een keteltje en lucifers bij zich als ze gaan wandelen of skieen, zodat ze onderweg hun eigen kookkoffie kunnen maken. Dit is koffie waar alleen kokend water op gegoten hoeft te worden.
Een mooie stok zoeken, puntje er aan maken, worstje er op spiesen en roosteren boven een kampvuurtje is ook een geliefde bezigheid voor hongerige wandelaars met kinderen.

 

GRILL

Open vuur is dus verboden in de stad, maar barbequen is wel overal toegestaan. Zodra de zon schijnt, hangt er boven de parken van Oslo een rokerige walm. Veroorzakers zijn de zeer praktische, maar milieuonvriendelijke, wegwerpbarbeques die je bij elk benzinestation of super kunt kopen.
Barbequen is voor Noren op de eerste plaats een excuus om maar weer eens een lekkere hotdog te eten. Grill-worsten zijn in alle soorten, maten en smaken te krijgen en worden gegeten op een zacht broodje of een lompe (een soort pannenkoek). Natuurlijk ontbreken de ketchup, mosterd en gebakken uitjes niet. Ander populair bbq-eten zijn kip of vis-spiezen. Je hebt er net als bij de worstjes, geen bord of bestek voor nodig, wel zo handig als je ver van huis bent en licht bepakt op pad wilt.
Omdat de grill nog kan nagloeien, is weggooien verboden, de vuilnisbakken zouden er van smelten. De gemeente Oslo heeft in veel parken speciale barbequecontainers neergezet waar het ding zo ingeschoven kan worden, maar anders wordt mensen aangeraden ze naast de afvalbak te parkeren.

 

PARKVOEDSEL

Typisch buitenvoedsel, dat op de steiger aan het water of in het park wordt gegeten, zijn garnalen. Zomers verkopen vissersboten in vrijwel elke haven verse garnalen per liter. In het binnenland hebben de betere supermarkten ze vers, of anders in het vriesvak. Deze zijn vaak veel goedkoper.
Garnalenpellen is even oefenen, maar als je het eenmaal in de vingers hebt, een leuke bezigheid. Draai eerst de kop er af en trek dan de ’schil’ van de staart. De eitjes, garnalenkaviaar, zijn ook eetbaar.
De garnalen worden los gegeten, of op ’loff’, wit brood. Over het beleg druppel je wat citroensap en mayonaise. Deze is overigens vetter is dan de Nederlandse en wordt in tubes of zakjes verkocht.

Ander park-eten zijn aardbeien. Noren gaan er prat op de beste aardbeien ter wereld te hebben en eten liever geen andere. Zodra de Noorse aardbei half juni zijn intocht doet, raakt de groenteboer zijn Belgische aan de straatstenen niet meer kwijt. De eerste 500 gram Noorse aardbeien van 2004 werden verkocht voor 82,5 kronen!
Noorse aardbeien zouden groter, roder en sappiger zijn dan de meeste kas-aardbeien uit het zuiden. Het geheim schijnt er in te zitten dat ze door het klimaat langer tijd nodig hebben te rijpen en meer zon krijgen, omdat het hier ’s zomers zo lang licht is...

 

ZELFPLUK 

Meer avontuurlijke liefhebbers van frisse lucht en een goede maaltijd kunnen er ook zelf voor werken.
Bij sommige boeren mag je in de oogsttijd, al dan niet tegen betaling, je eigen aarappels komen rooien of mais plukken.

In de herfst trekken veel Noren bovendien het bos in en de berg op om bessen te verzamelen. Naast de bij ons bekende bramen en bosbessen zijn de tyttebær (rode bosbes) en molte (gele moerasframboos) geliefd. Er zijn speciale schepjes verkrijgbaar die het plukken makkelijker maken. Wees er zeker van dat je geen giftige bessen meeneemt!

In de vrije natuur zijn ook veel eetbare paddenstoelen te vinden. De meest bekende die in Noorwegen voorkomen zijn waarschijnlijk cantharellen, stekelzwammen en meelkoppen.
Hoewel bijna twintig jaar geleden, laat de kernramp in Tsjernobyl in Noorwegen nog steeds haar sporen achter. Er zijn gebieden waar radioactiviteit nog steeds hoog is. In met name rendiervlees wordt nog wel eens wat gevonden. Volgens het bureau dat toezicht houdt op de veiligheid van voedsel zijn de waarden echter zo laag en wordt er zo goed gecontroleerd dat de consument zich geen zorgen hoeft te maken.
Wie in het wild paddenstoelen gaat plukken, doet er misschien toch goed aan om de situatie even te peilen bij de ‘locals’. Wees er sowieso zeker van dat een bepaalde paddenstoel niet giftig is en eet NOOIT een zwam waar je over twijfelt.

UIT HET WATER

Een andere favoriete bezigheid is vissen. Noorwegen is rijk aan onder andere forel, makreel en zalm. Een visvergunning kun je bij veel viswaters in de buurt uit een soort automaat trekken. Hou er wel rekening mee dat het visseizoen sterk variert van waar je bent en welke soorten er zwemmen. Voor je je hengel uitgooit is het daarom slim om even te informeren of het vangen van je eigen kostje is toegestaan.

Hetzelfde geldt voor rivierkreeftjes. Sinds de herfst 2003 mag je niet meer zo maar overal rivierkreeftjes te scheppen. Maar er zijn nog wel plaatsen waar je deze delicatesse zo uit het water kunt vissen.

Aan de kust en in de fjorden is het ‘ s zomers ook op veel plekken mogelijk om zelf mosselen te vangen. Het vergt wat doorzettingsvermogen (balanseren op stenen in koud water) maar dan heb je wel mosselen die gegarandeerd vers zijn! Bel de speciale mosseltelefoon (22246399) om te controleren of er geen onaanvaardbare vervuilingen zijn op de plek waar jij je schelpen hebt gevist. Eet geen mosselen waarvan de schelp kapot is.

 

lijst14

13 mei 2018: Emigratiedag Noorwegen

13-01-2018

Op zondag, 13 mei 2018 organiseert norsk.nl een informatiedag over emigreren naar Noorwegen. Plaats: Omni Mobilae in Heino, Overijssel.

Lees meer...

001-10-20-26

Goed onderhouden woonboerderij op 20.000 m2 grond

15-02-2018

Goed onderhouden woonboerderij met vier slaapkamers op 20.000 m2 eigen grond in een landelijke omgeving in het noordwesten van Noorwegen.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.