Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Tradities en bijzondere dagen

Hoewel ook hier continentale invloeden doorsijpelen, valt er met de traditionele Noorse kerstdis niet te spotten. Hele generaties weten elk jaar precies wat ze op 24 december krijgen voorgeschoteld.

KERSTMIS

Van oudsher heeft elk landsdeel, elk dorp en tot en met elke boerderij of familie zijn eigen tradities op het gebied van feestmaaltijden. Het enige dat op álle ’typisch Noorse’ kerstmenu’s terug hoort te komen zijn bier (zelfgebrouwen of de kerstuitvoering van een merk) en ’graut’, pap.
De afgelopen decennia zijn de Noren echter ook begonnen met het naar smaak combineren van tradities en trends. Het kan goed zijn dat op kerstavond ’ribber’ op tafel komen en op eerste kerstdag kalkoen.

Een typische kerstgerecht is ’pinnekjøtt’; gezouten en gerookte schapenribbetjes. Deze worden vergezeld van aardappels en bijvoorbeeld koolrabistamppot. In de binnenlanden staat varkensvlees op het menu in de vorm van ’ribber’. Dit is een dikke plak vlees met een vetlaag die in de over knapperig moet worden. Ook hier komen aardappels en zuurkool of rodekool op tafel.
In sommige families bestaat het kerstdiner uit een van de oudste en meest populaire voedseltradities van Noorwegen: ’lutefisk’. De basis, gedroogde vis, kan lang bewaard blijven en werd ook vroeger al niet alleen langs de kust, maar over heel Noorwegen gegeten.
Lutefisk is gedroogde kabeljauw of koolvis die een dag of zeven in het water heeft gelegen en daarna wordt overgeheveld in de ’lut’, dit is een soort geweekte as van bij voorkeur een berkeboom. Na een paar dagen in deze loog gelegen te hebben, wordt de vis een paar dagen lang gespoeld met schoon water en is dan klaar voor gerbuik. De substantie is na een korte kooktijd zacht en gelatineachtig en wordt gegeten met vleesvet of gezouten boter, bacon, en flatbrød. Het geheim schijnt te zijn dat lutefisk licht verteerbaar maar zeer voedzaam is....

Julebord

Vaak is kerst niet helemaal de eerste keer in het jaar dat de ribbe, lutefisk of pinekjøt wordt gegeten. Bedrijven hebben de gewoonte alle werknemers in aanloop naar kerst uit te nodigen voor een ’julebord’, (letterlijk kersttafel, een soort kerstbuffet). Het eten en, belangrijker, de drank, zijn meestal gratis en menig julebord ontaart hierdoor in een slemppartij. Het is wel de bedoeling dat je je netjes aankleed, in pak of jurk.

Juleøl
In de Vikingtijd raakte men pas echt in kerstsferen door het brouwen van het speciale kerstbier. Dit proces startte een week of twee voor de langste nacht van het jaar en er werden vaak ingrediënten uit eigen tuin gebruikt. Nadat iedereen in huis een slok had genomen, ging het vat de hele buurt of nederzetting rond voor een smaakproef. Volgens de oude Noordse traditie moet kerstbier eigenlijk zo sterk zijn dat je er flink dronken van wordt. De overlevering wil dat de eerste man al aan het jodelen is, als de derde aan de beurt is om het bier te proeven. Wanneer dit niet lukt, is het vast omdat de goden boos zijn en een vloek over het brouwsel hebben uitgesproken.
Tegenwoordig mag je je kerstbier zo slap of sterk maken als je zelf wilt. Soms komt er naast het eigen brouwsel sowieso ook een fles aquavit op tafel.
De winkels liggen in december ook vol met speciale kerstedities van bier.

 

PASEN

Met zowel kerst als pasen zijn de Noren graag creatief met marsepein. Het suikergoed wordt meestal kant en klaar in de winkel gekocht en thuis geverfd en tot bijvoorbeeld kuiken of ei gevormd.

Ook in Noorwegen wordt er met pasen uitgebreid eieren gegeten, bij het ontbijt en de lunch en eventueel het avondmaal. Kinderen krijgen vaak een kartonnen ei gevuld met chocolade paashazen en eitjes.
Op ’påskeaften’, de avond voor eerste paasdag, eet men traditioneel een paaslam. Dit is meestal een heel been waar het vlees aan tafel wordt afgesneden.
Met pasen zelf kan er goed een lichte maaltijd van spekeskinke op het menu staan. Dit is een schotel met verschilende soorten vleeswaren; rouwe ham en salami, gedroogde worst. Hier bij wordt met pasen vaak omelet en aardappelsalade geserveerd. En natuurlijk ontbreekt het flatbrød niet.

Veel Noren trekken met pasen de bergen in om van de laatste sneeuw te genieten. Wat er gegeten wordt, hangt dus ook vaak af van hoe veel zin men heeft om een zware last mee te zeulen. Een favoriet is de ’engangsgrill’, de wegwepbarbeque die je overal in de sneeuw langs de ski-løype neer kan zetten. Wanneer het paas-zonnetje een beetje schijnt, worden er uitgebreid ’pølser’, worstjes, gebarbecued.

 

IETS TE VIEREN

Op speciale zondagen of dagen dat er iets te vieren valt, bestaat de feestdis vaak uit wild. Het mooiste is als het kwalitatief goed vlees is waar ook nog eens een verhaal achter zit, bijvoorbeeld dat het beest is geschoten door ome Einar. In het jachtseizoen is er bij de slager en in de supermarkt echter ook volop wild te krijgen. Populair zijn de eland-steak en reeënbout. Vooral in noord-Noorwegen kan de traditionele feestmaaltijd ook goed bestaan uit rendier.

 

TAART

Bij een verjaardag hoort ’kake’ (taart), in Noorwegen het liefst zelfgebakken en het liefst meerdere soorten. De absoluut onmisbare topper is de ’bløtkake’, de slagroomtaart, vaak met een laagje marsepein.
In trek is ook de ’gullrotkake’ (worteltaart). Dit is een cake die door dat er wortels aan het deeg zijn toegevoegd, niet zo snel droog wordt. Op de cake hoort een laag glazuur. Een andere geliefde taart is ’ostekake’ (kaastaart), eigenlijk een soort kwarktaart. Op kinderfeestjes worden meestal ook pølser (hotdogs, worstjes) en wafels gegeten. Bij de wafels hoort jam of room.

Op traditionele bruiloften kan de kransekake niet ontbreken. Dit is een amandeltaart, die een beetje smaakt als bitterkoekjes, van ringen die als een piramide op elkaar liggen. Wordt ook wel gegeten op de nationale feestdag, 17 mei en meestal versierd met Noorse vlaggetjes.

lijst14

13 mei 2018: Emigratiedag Noorwegen

13-01-2018

Op zondag, 13 mei 2018 organiseert norsk.nl een informatiedag over emigreren naar Noorwegen. Plaats: Omni Mobilae in Heino, Overijssel.

Lees meer...

001-10-20-26

Goed onderhouden woonboerderij op 20.000 m2 grond

15-02-2018

Goed onderhouden woonboerderij met vier slaapkamers op 20.000 m2 eigen grond in een landelijke omgeving in het noordwesten van Noorwegen.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.