Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Regionale specialiteiten

Het gemak waarmee we tegenwoordig reizen heeft er ook voor gezorgd dat regionale specialiteiten niet meer aan uithoeken zijn gebonden, maar soms in heel Noorwegen populair zijn. De provincies die tussen haakjes staan zijn dus de plekken waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt.

Daarbij moet gezegd worden dat de lijst van Noorse regionale specialiteiten onuitputtelijk is. Hier onder volgen dus alleen de meest bekende. Veel van deze gerechten zijn van dagelijks eten verworden tot identiteitssymbool of worden alleen nog maar bij speciale gelegenheden bereid.

Een voorbeeld hiervan is ’pinnekjøt’ (Vestlandet en Trøndelag). Dit zijn schapenribbetjes die een paar dagen in het zout hebben gelegen voordat ze zijn gerookt en daarna gebakken. Deze worden met name aan de westkust met kerstmis gegeten.

Een ander regionaal kerstgerecht zijn ’ribber’ (Østlandet). Dit zijn een soort spareribs, zonder been maar met een dikke vetlaag die, indien goed bereid, knapperig wordt tijdens het braden.

 

SCHAPENKOP

In Voss in Hordalandfylke staat bij speciale gelegenheden ’smalahove’, schapenkop, op het menu. Vroeger werden de schedels van volwassen schapen genuttigd, maar in de moderne tijd geven de Noren de voorkeur aan lammetjes omdat deze minder scherp smaken. Traditiegetrouw moeten alle schapenkoppen de laatste zondag in de advent verteerd zijn, zodat het de echte kerstmaaltijd niet in de weg zit.
De kop ligt drie dagen in het zout en wordt dan in ongeveer twee uur gaar gekookt. De bedoeling is eerst de oren te eten en daarna pas de rest. De grote traktatie zijn de oogballen en de echte helden zuigen ook het achter de ogen liggende vet uit de schedel. Een smalahove-maaltijd wordt vergezeld door grote hoeveelheden bier en aquavit.

 

BOERENETEN

Noorwegen heeft ook een eeuwen lange traditie van blodpudding en blodpølse. In de tijd dat de boeren nog vrijwel volledig zelfvoorzienend moesten zijn, werd geen enkel bruikbaar ingredient verspild. Bij de slacht werd het bloed opgevangen en later gemengd met nierenvet, meel en kruiden verwerkt tot worst (in bijvoorbeeld Trøndelag) of ’pudding’ (Hordaland).
Tot een jaar of dertig geleden was ook Lungemos (gehakt van longen) in veel buurten een populaire ’poor mans’ maaltijd. In de meeste supermarkten is het nu nog steeds verkrijgbaar.

Een andere goedkope regionale specialiteit is lapskaus (Møre en Romsdal en Noord-Noorwegen). Dit is een soort hachee van rundvlees met aardappels, wortels en eventueel andere groentes. Wordt meestal gegeten met flatbrød en is ook in blik verkrijgbaar.

Het eten van fårikål is een betrekkelijk jonge traditie. Tot aan 1900 werd de naam ”faar-i-kaal” gebruikt in de kookboeken, maar dat betekende niet dat de fårikål zijn intrede deed in de duizenden gezinnen. Fårikål werd niet eens genoemd toen de noorse vrouwen recepten stuurden naar het tijdschrift Landmanden in 1888. Groentetuinen waren in die tijd eigenlijk helemaal niet in gebruik en de boeren hadden om die reden moeite om aan witte kool te komen. Pas in de 20e eeuw, tussen de beide wereldoorlogen in, werd fårikål zo bekend dat je het hedentendage een nationaal gerecht kunt noemen. Het wordt met name in de herfst gegeten als de schapen uit de bergen gedreven worden.

Raspeboller (Rogaland) of komper (Sørlandet) worden op andere plekken in Noorwegen ook wel kumper, krummer of potetballer genoemd. In Nederland zouden we aardappelballen zeggen. Een geraspte aardappel gemeng met meel en zout wordt tot een bol gedraaid en eventueel gevuld met vlees. De ballen worden gekookt in vleesfond en geserveerd met vlees en vet en in Rogaland bijvoorbeeld met een kwak room. De varianten hierop zijn oneindig.

 

VIS

Kust-Noorwegen heeft natuurlijk eeuwenlange tradities van visgerechten. Al reisend langs de kust, zie je nog steeds vis te drogen hangen.
Oorspronkelijk zijn er twee populaire soorten geedroogde vis: klippfisk en tørrfisk. Klippfisk is gezouten en gedroogde kabeljauw die traditioneel werd uitgestald op platte rotsen om in de zon te drogen. Tørrfisk is ook gedroogde kabeljauw, maar ongezouten. De vis wordt voor gebruikt in water geweekt en daarna verwerkt in bijvoorbeeld soep, eenpansgerechten of de Portugese schotel bacalao.

Een ander typisch visgerecht is ‘rakefisk’ (Hedmark en Telemark). Deze rauwe forel of vlagzalm wordt na vangst in september-oktober meteen in zout en een beetje suiker gelegd en luchtdicht met een zwaar element er op weggezet. De bedoeling is dat de vis gaat gisten en de natuurlijke enzymen en melkzuurbacterien vrij komen. Rond kerst moet de rakefisk een mooie rode kleur hebben. Wordt gegeten op lefser.

Noorwegen is het enige land ter wereld dat commerciële walvisvangst toelaat. Elk jaar mei vertrekt de walvisvloot vanuit de Noorse havens, het meerendeel van boven de 62 e breedtegraad (Møre og Rømsdal). Met als argument dat het natuurlijke evenwicht op peil moet worden gehouden, stelt de regering jaarlijks een quotum vast van het aantal dieren waarop mag worden gejaagd. De biefstuk van deze beesten komt in het vriesvak van de supermarkt en de betere visboer terecht.
De Noorse regering staat open voor een uitbreiding van het quotum, dat voor 2009 op ca. 900  walvissen is gesteld. Hier aan gekoppeld is geld uitgetrokken voor marketing van walvisvlees. Momenteel staat het voornamelijk in Noord-Noorwegen op het menu. Voorliching en de argumenten ’lekker en gezond’ moeten walvis terugbrengen op de eettafel van Ola en Kari in de rest van het land.

_001-2

Heia Gjestegård

24-03-2018

De goed aangeschreven Heia Gjestegård in Grong is te koop. Met 31 kamers, hutten, restaurant en zalen. Ook zijn er twee wooneenheden voor personeel.

Lees meer...

lijst14

13 mei 2018: Emigratiedag Noorwegen

13-01-2018

Op zondag, 13 mei 2018 organiseert norsk.nl een informatiedag over emigreren naar Noorwegen. Plaats: Omni Mobilae in Heino, Overijssel.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.