Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Drinken en drank

Noren en alcohol is ook zo’n onderwerp waar Nederlanders vaak veel over te vertellen hebben. Iedereen kent wel iemand die weer iemand kent die ooit op vakantie een dronken Noor is tegengekomen.

De Noorse houding ten opzichte van drank zorgt voor buitenstaanders vaak voor verbazing. In welk ander land ter wereld mag er op de dag van verkiezingen geen drank verkocht worden omdat de politiek bang is dat men wel eens bezopen naar de stembus zou kunnen gaan?
In Noorwegen is de aanschaf van sterke drank en wijn alleen mogelijk in staatswinkels, de zogeheten Vinmonopolet. Sinds een jaar of twintig geleden is bier wel gewoon in de supermarkt te krijgen. Vanwege de beruchte prijzen, reizen veel Noren naar Denemarken of Zweden voor hun drank-inkopen.
En hoewel de drinkgewoontes continentaler worden, zijn er nog veel mensen die vinden dat je door de week niet mag drinken. Je in het weekeinde compleet vol laten lopen is echter volledig geaccepteerd.

Dit beeld klopt niet met de officiele cijfers die het drankgebruik in kaart brengen. Volgens het World Drink Trends-onderzoek zijn de Noren namelijk een van de meest moderate drinkers van Europa. In 2001 sloegen ze gemiddeld 4,4 liter pure alcohol achterover. Nederlanders dronken 8,1 liter en in de zuid-Europese wijnlanden liep dit op tot 10,5 liter.

Hier moet wel bij aangetekend worden dat de cijfers gebaseerd zijn op de legaal verkochte alcohol in een land. Wat de Noren in Zweden kopen of thuis stoken, is dus niet meegerekend.

 

HJEMMEBRENT

In veel kelders in Noorwegen, met name op het platteland, wordt nog sterke drank gestookt. Deze ’hjemmebrent’ heeft soms een alcoholpercentage van 96 procent en is dus vooral bedoeld om dronken van te worden. In veel dorpswinkels kun je alle benodigheden, van plastic jerrycans tot destilleerapparaten en grootverpakkingen suiker krijgen. Het stoken van drank is verboden, maar je mag wel de gereedschappen en ingrediënten aanschaffen en bezitten.
Het gevaar van hjemmebrent is dat mensen vaak niet weten wat er precies in zit. Twee jaar geleden overleden zo’n tien personen nadat ze met methanol gestookte alcohol hadden gedronken. Dit oplosmiddel, vaak gebruikt in de chemische industrie, lijkt op het ongevaarlijke maar duurdere etanol en kan in ’het beste geval’ blindheid veroorzaken.

Naast hjemmebrent is met name in Noord-Noorwegen ’smugglesprit’, gesmokkelde sterke drank, geliefd. Deze komt uit Rusland en ook het doel van smokkel-alcohol is eenduidig: dronken worden. Ook hier is vaak onduidelijk wat men eigenlijk inneemt.

 

BIER

Een andere, meer onschuldige, traditie is het thuis-brouwen van bier. Bierbrouwen voor eigen gebruik is toegestaan in Noorwegen. Het is lange tijd zelfs verplicht geweest mee te doen aan het feest. In de middeleeuwen kon een boer die drie jaar geen bier had gebrouwen al zijn eigendommen verliezen. Deze werden dan als straf door de koning en de bisschop in beslag genomen. Volgens de overlevering is het de Nørrønse god Odin geweest die de mensen bier heeft leren brouwen. Tegenwoordig kun je gewoon een cursus volgen en zijn de benodigdheden te koop op internet of in de winkel.
Bierbrouwen wordt vaak als Cultuur gezien en in veel families staat met kerst een pul ’hjemmebrygg’ op tafel.

Wat betreft brouwerijbier zijn veel Noren trouw aan hun lokale merk. Een Bergenser zegt dat Hansa het beste smaakt en iemand uit Trondheim zweert bij Dahl of Lysholmer. In het cafe komt ’øl’ of ’pils’ per halve liter, maar kunt ook ’ett glass’ (0,33 liter) of ’et snitt’ (0,25 liter) bestellen.
Reclame voor bier is in Noorwegen verboden, maar adverteren voor (bijna) alcoholvrij bier mag weer wel. Daarom wordt er zo druk aangemoedigd tot het kopen van lettøl.

 

KOFFIE

Noren zijn grootverbuikers van koffie, zonder melk en suiker. In de vrije natuur is het niet ongewoon je eigen keteltje en een zakje kook-koffie mee te nemen zo dat je onderweg een verse bak kunt koken. Onderweg schenken tankstations heel behoorlijke koffie. En in grote steden als Oslo zit er letterlijk op elke hoek van de straat een coffeeshop met de naam Kaffebrenneriet, Kaffekompaniet, Kaffepikene (de koffiemeisjes), Kaffegutta (de koffiejongens), Kaffe Kunst, Kaffe og Krem of Kaffe Kop Kaffe. Maar ook de meeste gewone cafe’s schenken naast het gewone een bakkie leut cafe au lait, cappuchino, espresso, machiato, cortado, mocca.... Dit alles is overigens ook als ’take away’ te verkrijgen, in een beker met een deksel er op.

 

ALTERNATIEF

De Noorse sinas heet Solo en zijn ook in Noorwegen alle internationale merken van cola tot appelsap verkrijgbaar. Een populair, minder zoet en goedkoop alternatief voor frisdrank is ‘saft’, aanmaaklimonade. De keuze hierin is in de meeste winkels zeer groot.
Of gewoon water, uit de kraan of puur natuur uit een beekje of meertje. Je kunt het in afgelegen gebieden veilig drinken, wees alleen voorzichtig in de buurt van huizen of weides waar dieren staan te grazen.

 

_1929583094-1

Prachtig gelegen camping met eigen woning

11-11-2017

De camping met eigen woning ligt op een eigen kavel van 25 679 m² en is oorspronkelijk in 1950 aangelegd. Het eigendom bestaat onder meer uit een woning, garages, bootsteiger, grillhut, sanitair gebouw met appartement voor de verhuur, receptiegebouw en vijf hutten voor de verhuur.

Lees meer...

_001-2

Heia Gjestegård

24-03-2018

De goed aangeschreven Heia Gjestegård in Grong is te koop. Met 31 kamers, hutten, restaurant en zalen. Ook zijn er twee wooneenheden voor personeel.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.