Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Eten en drinken

”In Noorwegen verkopen ze halve komkommers omdat hele te duur zijn”, weten veel Nederlanders die een jaar of dertig geleden een keer in het noorden op vakantie zijn geweest.

En toen de eerste pizzaria in 1974 in Oslo haar deuren openden, stonden er honderden meters lange rijen. Een platte schijf deeg met daarop tomatensaus en kaas.... Zoiets raars hadden de Noren nog nooit gezien!

Inmiddels verschillen de Noorse eetgewoontes echter niet meer zo gek veel van die van de rest van de wereld. De kebab, afhaalchinees en bezorgpizza zijn ook hier te vinden. En het assortiment van een beetje behoorlijke supermarkt doet niet onder voor dat van de Albert Heijn of Super.

Maar wie zijn ogen, oren en vooral mond openhoudt, komt in Noorwegen zeker nog wel ’typische’ gerechten, eetgewoontes en drankjes tegen.

In een aantal hoofdstukken en een receptenpagina krijg je een, nooit complete, handleiding om te overleven in de Noorse keuken. 

 

Het dagelijks eten

Noren eten op een gewone dag over het algemeen vier maaltijden: ontbijt, lunch, avondeten (middag geheten) en een hapje ’s avonds (kvelds geheten).
 

Regionale specialiteiten

Het gemak waarmee we tegenwoordig reizen heeft er ook voor gezorgd dat regionale specialiteiten niet meer aan uithoeken zijn gebonden, maar soms in heel Noorwegen populair zijn. De provincies die tussen haakjes staan zijn dus de plekken waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt.
 

Tradities en bijzondere dagen

Hoewel ook hier continentale invloeden doorsijpelen, valt er met de traditionele Noorse kerstdis niet te spotten. Hele generaties weten elk jaar precies wat ze op 24 december krijgen voorgeschoteld.
 

Ut på tur

Zomer of winter, met wandelschoenen of ski’s aan de voeten: de Noren trekken de natuur in. Omdat er nu eenmaal niet achter elke boom een friettent of kiosk staat, is het zaak je eigen eten mee te nemen.
 

Drinken en drank

Noren en alcohol is ook zo’n onderwerp waar Nederlanders vaak veel over te vertellen hebben. Iedereen kent wel iemand die weer iemand kent die ooit op vakantie een dronken Noor is tegengekomen.
februari13 045-2

Restaurant zoekt nieuwe uitbaters

19-07-2017

Hjorten Batnfjord is een restaurant met café en motel, gelegen in het centrum van Batnfjordsøra, tevens het centrum van de gemeente Gjemnes. Het is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, jong en oud. Het gebouw is eigendom van de gemeente.

Lees meer...

0001-4

Klimpark te koop

30-03-2017

In het mooiste recreatiegebied van Arendal en omgeving ligt het klimpark Hove Klatrepark, met zee, bos en een zogeheten rolsteenstrand in de directe omgeving, en met Skagerak op een steenworp afstand.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.