Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Huis kopen in Noorwegen

Voor de meeste mensen is het kopen van een woning de grootste financiële investering in hun leven. Een goede voorbereiding op een aankoop is onontbeerlijk, zeker als u een huis koopt in een land waar u nog niet zo lang woont en waar u wellicht nog niet alle regels kent.

Voor de meeste mensen is het kopen van een woning de grootste financiële investeringen in hun leven. Een goede voorbereiding op een eventuele aankoop is onontbeerlijk, zeker als je een huis koopt in een land waar je nog niet zo lang woont en waar je wellicht nog niet alle regeltjes en gewoontes kent.
Net als in Nederland zul je voor je zelf duidelijk moeten hebben wat je wensen zijn en hoeveel je kunt besteden. Houdt er daarbij rekening mee dat het in Noorwegen moeilijker is om een financiering te krijgen dan in Nederland. Bovendien is het aantal hypotheekvormen beperkt in vergelijking met Nederland. Het is daarom verstandig om eerst eens met je bank te praten over de mogelijkheden. Bespreek eventueel de mogelijkheden van een extra hypotheek in verband met het opknappen van de woning.
Neem bij de aankoop van onroerend goed nooit overhaaste beslissingen.

BEZOEK DE HUIZENMARKT
Nagenoeg alle makelaars in Noorwegen hebben een eigen internetsite. Daarnaast zijn er gezamenlijke internetsites, waarvan de allerbelangrijkste finn.no is. Men krijgt hier een goede indruk van het aanbod van onroerend goed in heel Noorwegen. Vooral in de provincie en buiten de grotere steden zijn de huizen relatief goedkoop. Op de sites worden onder meer ook appartementen, bedrijfspanden, vakantiewoningen, kavels en boerderijen te koop aangeboden. Men berekent net als bij het aanbod op deze site geen bemiddelingskosten of courtage aan de koper bij de eigendommen die aangeboden worden. De verkopende partij betaalt de courtage.
Via eierskiftehistorikk van finn.no kan men tevens checken voor welke prijzen eigendommen in de buurt zijn verkocht en wat de verkoper, als hij/zij het huis niet al te lang geleden heeft gekocht, heeft betaald.

TAXATIERAPPORT

Heb je een interessante woning gevonden, dan kun je vervolgens een prospectus (prospekt) met uitgebreide informatie en een taxatierapport (takstrapport) aanvragen. Dit kun je het beste telefonisch doen. Verzeker je ervan dat ze de zaken opsturen. Bel desnoods een dag later met de vraag of ze het materiaal inderdaad opgestuurd hebben.
Het taxatierapport biedt veel interessante informatie. Een drietal begrippen zal ik hier kort verklaren:

 • lånetakst: de taxatie in verband met de hypotheek die je op het huis kunt geven. Dit geeft dus aan hoeveel geld je maximaal voor dit huis zou kunnen lenen.

 • verditakst:de taxatiewaarde van het huis, te vergelijken met de Nederlandse taxatiewaarde.

 • prisantydning: de vraagprijs. Deze is vaak gelijk aan de taxatiewaarde van het huis. Om veel kijkers en bieders te aan te trekken, is de vraagprijs soms echter ook aanzienlijk lager dan de taxatiewaarde. De verkoper hoopt dan dat de belangstellenden tegen elkaar op gaan bieden. Is de vraagprijs slects een beetje lager dan de taxatiewaarde, dan kan het zijn dat de verkopende partij op korte termijn het huis wil verkopen. En dat biedt dus weer ruimte voor onderhandelen.

 

GA NAAR BEZICHTIGINGEN

Neem ruim de tijd voor de woningbezichtiging (visning). Mocht je de woning na de bezichtiging nog steeds interessant vinden, geef dan eventueel aan dat je de woning nog een keer wilt bezichtigen met een bouwkundige. De verkoper is ook na de verkoop verantwoordelijk voor verborgen gebreken, maar de koper heeft de plicht om de woning goed te inspecteren bij de bezichtiging, desnoods met hulp van deskundigen. Check de woning in ieder geval op onderstaande punten.

 • schade door rot, meestal te herkennen door een indringende, zurige lucht. Maar ook los zittende tegels kunnen een indicatie zijn

 • electrische installatie: check hoe oud de installatie is en of er een aardleiding aangelegd is. Wil je er helemaal zeker van zijn dat alles volgens voorschrift is aangelegd, neem dan contact op met de firma Norsk Eltakst. Deze firma is gecertificeerd voor de taxatie van electrische installaties. De kosten voor een inspectie bedragen ongeveer NOK 2500. Normale electriciens vragen ongeveer NOK 500 per uur.

 • afvoer: check de kwaliteit en leeftijd van de afvoerbuizen, zeker bij oudere woningen.

 • drainage: in de loop van jaren wordt de drainage rond een huis vaak slechter. Dat kan er toe leiden dat het vocht zich rond het huis verzamelt en de fundamenten aantast. Dit is moeilijk vast te stellen, maar zoutuitslag en ander vocht op het fundament kan wijzen op problemen.

 • isolatie: check of en hoe het huis geïsoleerd is.

 • controleer het huis op vochtschade door bijvoorbeeld lekkage. In de badkamer kan men checken of de tegels recht en netjes aangebracht zijn en of alles ordentelijk afgekit is. Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat een amateur de badkamer heeft aangelegd.

 • schoorsteenpijp: bij de brandweer- en schoorsteenveegdienst, Brann- og Feiervesenet, kan een gratis pijpinspectie aangevraagd worden, maar je moet wel rekenen op een wachttijd van twee weken.

 • ramen en kozijnen: check hoe oud de ramen zijn. Dit staat meestal ingekerfd in de hoeken van de ramen. check ook of men thermopane of voorzetramen heeft.

 • buitenshuis: inspecteer het huis grondig van boven tot onder. Een eventuele renovatie van het dak is erg kostbaar.

 • terras: inspecteer de ruimte onder planken terassen. Check of het droog is en of het er goed uitziet.

 • ligging van het huis: hoeveel zon krijgt het huis en op welk tijdstip van de dag. Zeker in de donkerste maanden is het fijn als er toch nog zonlicht in huis komt.

 

DOE EEN BOD

Wanneer je de woning van je dromen gevonden hebt, komt het moment dat je een bod moet doen. Het eerste bod moet schriftelijk of via fax verzonden worden. Daarna kan een volgend bod ook mondeling worden gedaan. Vanaf 1 januari 2014 echter dient elk bod schriftelijk te worden gedaan.
Het vragen en bieden wordt ook in Noorwegen als een taktisch spel gezien, waarbij de marktsituatie een doorslaggevende rol speelt. Daarom is het van groot belang om ter plaatse te checken of het aanbod van woningen groot of klein is.

 • Een bod is bindend tot de acceptatietermijn verlopen is. Biedt daarom nooit gelijktijdig op twee woningen. Een mondeling bod dat volgt na het eerste schriftelijke bod, is net zo bindend als het schriftelijke bod.

 • Zorg van te voren voor een financieringsbewijs: hierin wordt aangegeven hoe je de aankoop van de woning wilt financieren.

 • Een bod kan de nodige voorbehouden inhouden, bijvoorbeeld dat je eerst een technisch rapport wilt hebben. Maar indien er meerdere bieders zijn, zullen biedingen met voorbehouden dikwijls terzijde worden gelegd door de verkopende partij.

 • Het bod kan een zogenaamde acceptatietermijn inhouden. Dat betekent dat de verkopende partij voor het verlopen van die termijn moet reageren op het bod. Hoe beter het bod is, hoe korter de acceptatietermijn kan zijn. Maar je moet de verkopende partij natuurlijk niet zodanig onder tijdsdruk zetten, dat hij helemaal afhaakt.

 • Het bod dient betalingsvoorwaarden in te houden. Normaal is dat tien procent bij het afsluiten van het contract en de rest bij overdracht betaald wordt. Een bod kan aantrekkelijker worden als men aangeeft een bepaald gedeelte contant te willen betalen.

 • Het bieden kan nogal hectisch verlopen., zeker als er meerdere belangstellenden zijn. Stel voor jezelf een duidelijke grens tot hoever je wilt gaan. Zorg er voor dat je tijdens het bieden goed bereikbaar bent, anders kan de woning zomaar aan je neus voorbij gaan. Het is handig als je een fax in de buurt hebt.

 • Spreek de overnamedatum af. Houdt daarbij ook rekening met het weer: is de woning ook met zware sneeuwval nog te bereiken met de verhuiswagen.

 

HET CONTRACT EN DE OVERNAME

Als het bod door de verkopende partij wordt geaccepteerd, moet er een contract opgesteld worden. Het is aan te bevelen het contract op te laten stellen door deskundigen, zoals een makelaar of een advocaat.
De verkoper is ervoor verantwoordelijk dat de woning gereed is voor de overname op de vooraf afgesproken datum. Indien niet anders is afgesproken in het koopcontract, dient de woning schoongemaakt en eventuele vaste vloerbedekking gereinigd te zijn. De volgende zaken horen bij de overname, indien niet anders is afgesproken in het koopcontract:

 • vaste vloerbedekking, ongeacht bevestigingswijze

 • warmtebronnen: kachels, haarden en radiatoren, ongeacht bevestigingswijze

 • televisie-antenne. Over overname van een schotelantenne dienen afspraken te worden gemaakt in het contract

 • badkamerinrichting: o.a. badkuip, douchecabine, spiegel, schappen en vaste kasten, handdoekhaken, glashouder

 • zonwering

 • kasten, die een deel van de totale inrichting zijn (hoeven niet vast te zijn)

 • droogkast met of zonder afvoerkanaal

 • ventilatoren in alle soorten

 • vlaggemast en vast gemonteerde droogmolen

 • lichtarmaturen in huis en tuin

 • brandtrap

 • planten, struiken en bomen in tuin

 • vuilnisbak

 • brievenbus

 • olievat

Brandblussers en brandmelders zijn verplicht en dienen in elke woning aanwezig te zijn. Indien deze zaken zich niet in de woning bevinden, kan de koper van de verkoper eisen dat deze zonder extra kosten aangebracht worden, ook als ze ten tijde van de bezichtiging niet in de woning aangebracht waren.

75_979542771-1

Sfeervolle vakantiewoning op Solværøyene

Op de eilandengroep Solværøyene ter hoogte van Helgelandskysten is deze sfeervolle vakantiewoning te koop. Een mooie en combinatie van oud en nieuw.

De vakantiewoning heeft drie slaapkamers met in totaal vijf slaapplaatsen. Er zijn twee parkeerplaatsen bij het huis. De kavelgrootte bedraagt 1103 m2. Het huis is oorspronkelijk rond 1900 gebouwd en  tussen 2005 en 2008 gerenoveerd en gemoderniseerd.

Lees meer...

41_2000000-1

Restaurant met bed&breakfast zoekt nieuwe eigenaar

Treungen gjestgiveri is een goedlopend restaurant met cateringservice gelegen in het zuiden van Noorwegen in de gemeente Nissedal. Het restaurant is gebouwd in 1922 in oude stijl en heette vroeger Klevstull hotell.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.