Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Kopen of huren

Iedere emigrant krijgt ermee te maken: ga ik woonruimte huren of ga ik wat kopen? En wat is wijsheid: kan ik beter maar meteen een huis of appartement kopen, of zal ik eerst huren?
Wij raden u als emigrant aan om eerst woonruimte te huren. Op deze manier kunt u de omgeving en de markt beter leren kennen. Ook als u slechts tijdelijk in Noorwegen wilt gaan wonen, is huren de beste optie.

Bekijkt men het puur financieel-economisch op de lange termijn, dan is het in Noorwegen doorgaans goedkoper om te kopen dan te huren. Maar u moet de huurkosten vergelijken met de relatieve woonkosten om een goed beeld te krijgen van het huurcontract dat u hebt. Om een goede vergelijking te kunnen maken, dient u te kijken naar alle woonkosten en deze te vergelijken met de waarde van de woning. Laten we daarom eerst naar de woonkosten kijken. Deze zijn een som van de onderhoudskosten en kapitaalkosten, met aftrek van de stijging van de waarde van de woning:

+ onderhoud/gemeentelijke kosten: 2 %
+ kapitaalkosten na belastingen: 3 %
- waardestijging: 1 %
= procentuele woonkosten: 4 %

TOELICHTING
Indien men ervan uitgaat dat de woning elke vijftig jaar een totale renovatie moet ondergaan, zullen de onderhoudskosten 2 procent per jaar zijn. Maar hier wordt in het Noorse model de kavelwaarde meegerekend. Daarom is de berekening van de onderhoudskosten een ruwe schatting. In de praktijk valt dit percentage wat lager uit.

De kapitaalkosten komen of in de vorm van rente op een hypotheek of in de vorm van rente die u had gekregen op het vermogen als u het op een bankrekening had gehad. Het percentage van 3 procent is na de belastingen.

Op de lange termijn is de waardestijging van onroerend goed hoger dan het inflatieniveau. In de Noorse berekening is een waardestijging van slechts 1 procent per jaar opgenomen. Dit is een zeer bescheiden waardestijging. In de praktijk zal de waardestijging in de meeste gevallen hoger zijn.
De vermogensbelasting is buiten beschouwing gelaten, omdat de mensen die voor de keuze "huren of kopen" staan, doorgaans niet over een groot vermogen beschikken.

De som van de procentuele woonkosten bedraagt 4 procent. Dat zijn de totale woonkosten, die u vervolgens kunt vergelijken met de totale huurkosten.

HUREN OF KOPEN?
Hoeveel dient mijn woning waard te zijn om net zoveel te kosten als de jaarlijkse huur? Dat is de vraag die u beantwoord moet krijgen om een beslissing te kunnen nemen.
U vermenigvuldigt de maandelijkse huur met twaalf. Vervolgens deelt u dit bedrag door 0,04 (4 procent is hetzelfde als 0,04). Dat geeft de waarde aan van de woning die u kunt kopen en die op de lange termijn even hoge kosten met zich meebrengt als de huur.

VOORBEELD
Stel dat u een woning huurt van 5.500 kroner per maand. Dat is 66.000 kroner per jaar. Voor dat bedrag zou u een woning kunnen kopen van 66.000/0,04 = 1.650.000 kroner. Op een andere manier gezegd: 66.000 kroner is gelijk aan 4 procent van 1.650.000 kroner.
Er wordt in deze berekening dus uitgegaan van een jaarlijkse waardestijging van één procent. Bij een grotere waardestijging over de langere termijn (door de economische crisis is de waardestijging nu beperkt) wordt het nog gunstiger om te kopen.

Aan bovengenoemde berekeningen kunnen geen rechten ontleend worden.
 
31_000000-1

Ruim wonen op Sekken

Het eiland Sekken ligt in de buurt van de stad Molde. Op het eiland is nu een grote eengezinswoning met zeven slaapkamers te koop. De woning is gebouwd in 1982, maar de afgelopen jaren aangepast. In totaal heeft de woning negen kamers. De gebruiksoppervlakte binnen is maar liefst 190 m2. Er is verder een dubbele garage, opslagruimte en een schuur. De woning ligt op loopafstand van de lagere school. De woning ligt op een eigen kavel van 3.957 m2.

Lees meer...

60

Uniek gelegen herberg

Op een wel heel bijzondere plek in het westelijk fjordengebied van Noorwegen is deze voormalige boerderij met herberg en vakantiewoning en berghutten te koop. De herberg heeft negen tweepersoons kamers, eetzaal, horecakeuken, bar en salon.

 

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.