Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

NOB

Bij een vertrek naar het buitenland komt veel kijken. Er is veel te regelen en te onthouden. Leuk en uitdagend, maar ook spannend en intensief. Op zo’n moment komt het erop aan de juiste ingangen te vinden. Instanties die u verder helpen en die begrijpen waar u tegenaan loopt.

In Noorwegen hebben buitenlandse kinderen recht op onderwijs in de moedertaal tot het moment dat ze de lessen in het Noors kunnen volgen. Dat geldt ook voor de gemeenten waar wij emigratieprojecten hebben. In praktijk kan dit recht verschillend worden ingevuld. Aanbod en duur van de lessen kunnen verschillen, afhankelijk van aantal leerlingen en de prioriteiten die de school stelt. Een voorwaarde is ook dat er een leerkracht gevonden wordt die de lessen kan geven.

Ook Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) kan voor gezinnen met kinderen hèt startpunt zijn bij vertrek naar het buitenland.

Het Nederlandse Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft NOB de opdracht gegeven het Nederlands onderwijs in het buitenland te bevorderen, te ondersteunen en te adviseren. Haar medewerkers lichten u dan ook graag voor over het belang van en de diverse mogelijkheden voor Nederlands onderwijs in het buitenland.

WAAROM NEDERLANDS ONDERWIJS?

  • Dankzij het onderwijs bestaat de mogelijkheid voor uw kind om terug te keren binnen het Nederlands onderwijs, wanneer u tijdens de schoolcarrière van uw kinderen besluit terug te gaan naar Nederland.
  • Het Nederlands onderwijs biedt uw kinderen een binding met hun roots, de plek waar hun ouders vandaan komen.
  • De mogelijke voor terugkeer van uw kinderen op latere leeftijd om (een jaar) in Nederland te studeren wordt vergroot en vergemakkelijkt doordat zij de Nederlandse taal op redelijk niveau spreken en op de hoogte zijn van de Nederlandse cultuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen echt een cultuurshock ervaren wanneer zij terugkeren zonder het Nederlands (en dan met name ook de cultuur) te hebben bijgehouden.
  • De mogelijkheid voor uw kinderen om in een later stadium het Nederlands op goed niveau als pre te gebruiken in een (internationale) carrière.
  • De kwaliteit van het onderwijs is gewaarborgd door Stichting NOB en de onderwijsinspectie. Via het Nederlands onderwijs leren kinderen veel meer (zeker op het gebied van woordenschat) dan door alleen in de thuissituatie de taal af en toe te spreken.
  • Het goed beheersen van de moedertaal maakt het aanleren van een nieuwe taal gemakkelijker.

VORMEN VAN NEDERLANDS ONDERWIJS IN NOORWEGEN
Er zijn verschillende vormen van Nederlands onderwijs in het buitenland beschikbaar. Het overgrote deel van de Nederlandse scholen in het buitenland zijn zogenaamde NTC scholen (Nederlandse Taal en Cultuur scholen), hier krijgen de kinderen gemiddeld 3 uur per week les in de Nederlandse taal en cultuur. Zij volgen deze lessen naast het lokale of internationale onderwijs. Op dit moment (schooljaar 2013-2014) zijn er 4 NTC scholen in Noorwegen, namelijk in Bergen, Oslo, Stavanger en Tromsø.

Een andere optie voor het Nederlands onderwijs is het afstandsonderwijs. Via het afstandsonderwijs kunnen kinderen thuis ofwel onder uw begeleiding, ofwel met begeleiding vanuit Nederland hun kennis van de Nederlandse taal op peil houden.

STICHTING NOB
In 2013 zijn er bij de Stichting NOB twintig volledig Nederlandstalige scholen, circa tweehonderd Nederlandse Taal en Cultuur (NTC) scholen en vier organisaties voor afstandsonderwijs aangesloten (De Wereldschool, Edufax INIO en Stichting IBID). In totaal volgen ongeveer  13.000 leerlingen wereldwijd Nederlands onderwijs

MEER INFORMATIE
Op de website www.stichtingnob.nl vindt u een speciaal gedeelte voor ouders. Hier vindt u onder andere allerhande nuttige informatie over uw vertrek naar het buitenland, de verschillende vormen van Nederlandse onderwijs en het belang hiervan. Ook vindt u op de homepage van de website een knop naar de scholenzoeker. Hierin kunt u het actuele aanbod en de contactgegevens van het Nederlands onderwijs in Noorwegen bekijken.

Door de jarenlange ervaring in de wereld van Nederlanders in het buitenland, hebben de medewerkers van NOB een enorme expertise opgebouwd. Van meertaligheid tot diplomawaardering en van de keuze van een internationale school tot het bijhouden van de Nederlandse cultuur. Zij kunnen u over vrijwel alle zaken voorlichten of u doorverwijzen naar de juiste partij.

Uiteraard kunt u contact met de stichting NOB opnemen bij vragen.

Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland
Parkweg 20a
2271 AJ Voorburg
(+)31 (0)70 386 66 46
(+)31 (0)70 387 31 54
www.stichtingnob.nl
info@stichtingnob.nl

600x600xBatavia-Dutch-Coffee-3-X-100-ml-gavepakke.pagespeed.ic.LYSTY_UCE_-1

Import-groothandel en webshop in koffie- en theeproducten te koop

Hierbij bieden wij te koop aan onze import- groothandel en webshop EkoFair.
In Noorwegen hebben wij de import en verkoop op ons genomen van de koffie en thee van Simon Lévelt en de cold drip coffee, of Dutch Coffee, van Batavia.

Lees meer...

_2090788120

Mooi gelegen camping met hutten in Skåbu

De camping met eigen woning ligt op een eigen kavel van 25 679 m² en is oorspronkelijk in 1950 aangelegd. De vraagprijs bedraagt 3 miljoen noorse kroner.

Het eigendom bestaat uit een woning, garages, bootsteiger, grillhut, sanitair gebouw met appartement voor de verhuur, receptiegebouw en vijf hutten voor de verhuur.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.