Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Toelichting huishoudbudget

Het standaardbudget 2015 laat de gebruikelijke uitgaven zien voor verschillende huishoudens in Noorwegen in 2014. Er is door de samensteller, SIFO, een instituut voor budgetvoorlichting in Noorwegen, uitgegaan van een redelijk consumptieniveau, een niveau dat voor de meeste mensen acceptabel is.
Het standaardbudget 2015 laat de gebruikelijke uitgaven zien voor verschillende huishoudens in Noorwegen. Er is door de samensteller, SIFO, een instituut voor budgetvoorlichting in Noorwegen, uitgegaan van een redelijk consumptieniveau, een niveau dat voor de meeste mensen acceptabel is. Het budget is een lange termijnbudget: men gaat er vanuit dat men al de nodige zaken heeft en dat men geld opzij legt voor de nodige reparaties en vervanging van bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine. Het budget is tevens een familiebudget. Het is daarom moeilijk om uit te rekenen wat de kosten van één specifiek kind zijn in het huishouden. Het is vanzelfsprekend mogelijk om uit te rekenen hoeveel een tienjarig kind per maand aan eten en drinken kost, maar alle posten samen laten nog niet zien hoeveel het kind in zijn geheel kost. Uitgaven voor bijvoorbeeld school, vakantie, viering van de verjaardag zijn niet meegenomen in het budget.
 
In het budget zijn ook artikelen inbegrepen die door meerdere personen gebruikt kunnen worden, zoals meubelen, telefoon en kranten. Relatief gezien zijn deze kosten voor een één-persoons huishouden hoog. Is het gezin groter dan drie Persoonen, dan ontstaat er een soort grootverbruikerseffect. Dat betekent dat men dan de kosten voor een aantal posten met 20% kan verlagen. Men kan de uitgaven van kosten reduceren omdat men bijvoorbeeld vaker grootverpakkingen kan kopen en omdat kinderen kleren/spelletjes/fietsen/etcetera kunnen overnemen van oudere broertjes of zusjes.
 

Het budget is geëigend voor huishoudens waarin zich tenminste één volwassen persoon bevindt. Het is dus niet geschikt om de kosten van één enkel kind of een ander gezinslid uit te rekenen.

Het standaardbudget dekt in hoofdlijnen: de dagelijkse, lopende uitgaven en de minder voorkomende uitgaven, een redelijk consumptieniveau dat de mogelijkheid geeft om ook aan sociale activiteiten deel te nemen, een selectie van artikelen die je in een normaal huishouden kunt vinden, normale winkelprijzen (geen uitverkoopprijzen).

Het standaardbudget dekt NIET: huis, energie en andere woonkosten, tabak en alcohol, kosten voor basisschool en voortgezet onderwijs, gezondheidsdiensten, kostbare hobbies of sporten, vakanties en viering van feestdagen en evenementen.
 
De basis voor het budget is het prijsniveau van artikelen die in Oslo en omgeving gekocht zijn.
 
Er kunnen geen rechten aan dit schema ontleend worden.
 
_10000000-2

Vrijstaande woning met garage op Sekken – mooie kavel – mooi uitzicht

26-07-2017

Op het eiland Sekken bij de stad Molde is deze mooi gelegen vrijstaande woning met garage te koop. De gebruiksoppervlakte bedraagt 215 m2. De woning heeft drie slaapkamers en ligt op een eigen kavel van 2.145 m2.

Lees meer...

februari13 045-2

Restaurant zoekt nieuwe uitbaters

19-07-2017

Hjorten Batnfjord is een restaurant met café en motel, gelegen in het centrum van Batnfjordsøra, tevens het centrum van de gemeente Gjemnes. Het is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, jong en oud. Het gebouw is eigendom van de gemeente.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.