Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Vage antwoorden

“Is het echt zo beroerd gesteld met de Noorse gezondheidszorg? Lopen ze hier werkelijk twintig jaar achter op de zorg in Nederland?” De twee vragen van deze pas naar onze gemeente geëmigreerde Nederlander waren sneller gesteld dan beantwoord.

“Ik weet het niet”, zei ik geheel naar waarheid. “Ik heb zelf geen negatieve ervaringen met de Noorse gezondheidszorg.” Ik kon hem wel vertellen dat mijn ervaringen met het Noorse zorgsysteem zelfs ronduit positief waren, maar zou hij mij nog wel geloven nadat hij het verhaal van de achterstand van meerdere Nederlanders had gehoord?

“Wellicht is achterlopen op Nederland helemaal niet erg”, dacht ik voor mezelf. Het kleinschalige, de persoonlijke aandacht en de aanzienlijke hoeveelheid tijd die men aan mij kon en mocht besteden in de paar keer dat ik het ziekenhuis bezocht, deden mij wel goed, gaven mij vertrouwen in de dienstdoende artsen. Helemaal fantastisch vond ik het dat ik mijn kleine eigen bijdrage niet zou hoeven te betalen als ik langer dan een uur zou moeten wachten.

“Ik vind het ideaal dat ik geen particuliere verzekering hoef af te sluiten, dat iedereen gewoon in een soort ziekenfonds zit”, vervolgde ik mijn antwoord aan hem. “En die eigen bijdrage is ook nog eens beperkt. Ik ben dus dik tevreden.” Argumenten die de gevoelige zuinige snaar van de gemiddelde Nederlander beroeren gaan er altijd in, dacht ik zo. Maar hij was niet overtuigd, voelde ik.

“Maar ik hoorde dat de Noren zo inefficiënt werken, en dan niet alleen in de gezondheidszorg. En dat ze ook weinig werken.” De man had duidelijk met andere Nederlanders in Noorwegen gesproken.

“Ik weet het niet”, zei ik weer geheel naar mijn eigen waarheid. “Ik heb bij een Noorse overheidsinstelling gewerkt en daar liep men inderdaad niet erg hard. Ik weet niet hoe hard men werkt bij een gemiddelde Nederlandse overheidsinstantie. Maar bij het bedrijf waar ik sinds kort werk gaat het er best wel effectief aan toe.” Of ben ik nu al teveel Noor geworden?

“Er gaat wel veel tijd aan reizen verloren zodat we minder kunnen doen op een dag, maar Noorwegen is nu eenmaal een beetje groter dan Nederland. En ja, ik werk minder hard en lang dan in Nederland. Ik kan volmondig uitroepen dat ik dat zalig vind. Ik begin rond acht uur en mag om vier uur alweer stoppen, zonder moe te zijn. Wat wil je nog meer? Ik heb een deel van de middag en de hele avond voor me om leuke dingen te doen. In Nederland moest ik rond zeven uur de deur al uit en kwam ik vaak pas na zessen thuis, mede door de files waar ik elke dag in stond, van maandag tot en met vrijdag. Nou, dan neem ik de matige wegenstandaard in grote delen van Noorwegen graag op de koop toe.”

Ik moet een vreselijke gesprekspartner voor de nieuwbakken Nedernoor zijn geweest, want ik bleef ook vaag in mijn antwoorden op zijn andere vragen en veronderstellingen. “Nu gaan we de lichte periode tegemoet, maar ik zie wel op tegen de donkere dagen in de winter. Ik hoop dat ik daar tegen kan.” Hij verwachte een geruststellend antwoord.

“Dat zul je zelf moeten ervaren”, reageerde ik diplomatiek. “Ik heb er zelf geen problemen mee gehad. Het valt mij meer op hoe lang de dagen in de lente en zomer zijn dan hoe kort ze zijn in de winter. Dan zit ik toch lekker binnen en maak het daar gezellig. En de skipiste is een paar keer per week ’s avonds open en verlicht.”

Ik moest ineens denken aan een Nederlander die ik in Kirkenes ontmoette en die vanwege de nog verse liefde daar naartoe was verhuisd. Hij had het soms wel moeilijk met het vele donker en het weinige licht in de winter: “Ik heb geen problemen met de lange nachten, maar wel met de korte dagen.”

Omdat ik al kon vermoeden wat zijn volgende vraag was, vervolgde ik mijn verhaal: “Twee jaar geleden ben ik met mijn vrouw Esther in de zomer op Svalbard (Spitsbergen) geweest, in Longyearbyen. Daar liepen rendieren door de winkelstraat. En tax-free winkelende mensen natuurlijk. Het bier is er bijna goedkoper dan de melk. We mochten het plaatsje niet zonder geweer of zonder gids met geweer uit, omdat buiten de bebouwde kom ijsberen voor kunnen komen. Mensen die het hotel met geweer binnenkwamen, werd verzocht om deze bij de receptie achter te laten, omdat het onwaarschijnlijk was dat een ijsbeer het diner zou komen verstoren. Svalbardse humor. Je kon ’s nachts gewoon in de zon zitten. En we zagen kinderen tot laat in avond buiten spelen. Een compleet ander levensritme. Als je kans hebt, moet je Svalbard echt eens bezoeken. Kun je als binnenlandse vlucht met je Eurobonuspunten boeken.” Geldbesparende tips gaan er altijd in bij Nederlanders.

“Je bent wel erg positief over alles, vind ik. Je weet overal een mooie draai aan te geven”, zei de verse Nedernoor op een directe manier zoals we van Nederlanders gewend zijn. Die opmerking had ik niet verwacht. Maar in plaats van vaag te blijven kon ik nu wel een duidelijk antwoord geven:”Je komt vanuit Nederland naar Noorwegen met bepaalde verwachtingen. Soms komen ze uit, soms niet. Of misschien zelfs vaak niet. Maar je bent nu eenmaal in een ander land gaan wonen, met een ander klimaat, andere mensen, andere gewoontes en andere regels. Take it or leave it, want als individuele Nederlander, Nedernoor of Noor kun je die dingen niet veranderen. Nederlanders die in Frankrijk, Spanje of Oostenrijk wonen, klagen voor een deel over dezelfde dingen, voor een ander deel over andere dingen. Maar geen enkel land is nu eenmaal hetzelfde als Nederland.”

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.