Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Harrie's vuurwerk

Oud en nieuw vieren is in Noorwegen al lang niet meer zoals het ooit was. Sinds enkele jaren zijn vuurpijlen, raketter med styrepinne, verboden. Wat een ernstig drama voor de grootste gemene deler van vuurwerkliefhebbers: aangeschoten of zelfs dronken volwassen mannen die geen andere manier weten om het nieuwe jaar in te gaan dan lallend en knallend, natuurlijk na de nodige omhelzingen en een glas bochtige champagne om precies twaalf uur. Na een enkel kort telefoontje naar verre schoonmoeders in het noorden, naar dochters die de jaarwisseling veilig bij hun ex-vrouwen doorbrengen of naar vermeende beste vrienden elders in het land, die eenzaam en alleen hetzelfde drama van de verboden vuurpijl moeten doorstaan.

De achtergrond van het verbod is dat de vuurpijl volgens het Direktorat for Samfunssikkerhet og Beredskap, vrij vertaald het Noorse Direktoraat voor Veiligheid en Paraatheid in de Samenleving, nogal gemakkelijk van richting kan veranderen. Net als degene die hem al wankelend aansteekt. De te kleine fles waarin de pijl staat kan al omvallen net nadat de gloeiende sigarettenpeuk vat heeft gekregen op het lontje. En dat kan voor toekijkende mensen of de voor de gelegenheid rokende aansteker fatale gevolgen hebben. Ook kan de vuurpijl in de lucht van richting veranderen. Maar dat lijkt me normaal gezien eigenlijk niet zo’n probleem, zolang er op die hoogte geen mensen in de lucht vliegen. En het vliegverkeer ligt toch stil op nieuwjaarsnacht. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat enkelen de pijl moedwillig niet de lucht inschieten, maar op iemand anders richten. Een soort voetzoeker dus. Wat er ook onbedoeld of moedwillig mis kan gaan met de vuurpijl, in 70 procent van alle vuurwerkongevallen is de directe veroorzaker een vuurpijl.

Wat nog wel mag zijn potten met siervuurwerk in allerlei maten, gewichten en prijsklassen. In Noorwegen heten deze dingen bakkebatterier. Die zijn volgens het eerder genoemde Direktorat for Samfunssikkerhet og Beredskap veel en veel veiliger. Ze kunnen niet omvallen, niet van richting veranderen en zijn ook moeilijk op een ander te richten. Toch presteert ook hier nog een aantal Noren om er een ongeluk mee te veroorzaken en daarmee in de statistieken terecht te komen: 15 procent van de ongelukken met vuurwerk wordt namelijk door een bakkebatterie veroorzaakt, voornamelijk doordat de mannen niet kunnen wachten tot de kleurrijke voorstelling afgesloten is.

De Noorse Harries, zeg maar degenen die altijd en overal zo goedkoop mogelijk willen winkelen en voor iedereen en zichzelf handige omwegen weten om toch aan illegale waar te komen, reizen in deze tijden massaal naar Zweden om daar vuurpijlen in te slaan. Veel winkels net over de grens zijn al enkele dagen vóór de 31e december uitverkocht. Teruggekomen bij de grens worden de handige Harries als ze pech hebben gecontroleerd door de Noorse douane. Met een mogelijke aangifte bij de politie, dat wordt per geval bekeken, kunnen ze hun reis huiswaarts vervolgen. Zonder vuurpijlen, maar ook zonder het overige vuurwerk, legaal of illegaal. Alles wordt in beslag genomen zodra er maar één vuurpijl tussen zit. En dat allemaal omdat de Harries met de jaarwisseling tien minuten in de ijzige kou willen staan om een wel zeer tijdelijke versiering in de lucht aan te brengen. Op Youtube kun je vast wel filmpjes met fantastisch vuurwerk vinden. Kun je lekker warm binnen blijven en de champagne rustig opdrinken.

Worden de vuurwerksmokkelaars niet gecontroleerd bij Svinesund of een andere grensovergang, dan is het gevaar nog niet geweken: indien ze in Noorwegen door de politie betrapt worden op het afsteken van een vuurpijl, kunnen ze een boete van tussen de 5.000 en 10.000 kroner tegemoet zien. Het zal de smokkelende Harries niet deren: het vuurwerk zelf kostte hen al het dubbele.

Het lijkt me fantastisch om Oud en Nieuw ergens langs de lange Noors-Zweedse grens mee te maken: de machtige Zweden die massaal hun grootste en meest indrukwekkende vuurpijlen op Noorwegen richten, terwijl de Noorse huisvaders hun potje met vuurwerk horizontaal op de grond plaatsen en met beschermbril op dat ene lontje mogen aansteken. Hun kinderen kijken allang niet meer naar hun aangeschoten vader die over het potje gebogen staat, maar hoog in de lucht naar de mooiste kleuren van de regenboog, afkomstig van de vuurpijlen die vanaf Zweeds territorium worden afgeschoten. Zij worden later vast ook Harries.

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.