Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

500 weekenden

Wat verlang ik nu even terug naar Nederland, naar ons betonnen en met bakstenen beklede nieuwbouwhuis op een kavel van 399,4 m2. Met hardhouten kozijnen die mij zullen overleven, die nooit zullen wegrotten. En met gewone Hollandse dakpannen die nooit meer aangeraakt hoeven te worden nadat ze eenmaal gelegd zijn. Met slechts een droge kruipruimte en niet een half onderaardse kelder die altijd het risico loopt vochtig en schimmelig te raken. Een onderhoudsarm huis dat het mogelijk maakt om je vrije tijd aan nuttiger zaken te besteden dan schilderen, draineren en leistenen dakpannen omleggen op het dak. Maar laat ik niet te hard van stapel lopen en me de komende zomer beperken tot het schilderwerk van ons oude houten huis. Ons idyllische Pippi Langkoushuis waar alle Nederlanders op slag verliefd op raken. Wij ook, toen we het te koop zagen staan, zo’n zeven jaar geleden. De volgende zomer doe ik het dak wel, een beetje bang om verrotte dakspanten aan te treffen. En de zomer daarop pak ik de kelder eens grondig aan en ga ik aan de buitenkant van het huis de waterafvoer verbeteren. Zodat het vocht niet door de muren heen kan dringen.

Dit jaar staat dus in het teken van de verf. Een heel huis schilderen doe je niet op een avond. Daar zijn meer weekenden voor nodig dan je eigenlijk tot je beschikking hebt. En goed weer. Ook weer niet al te goed weer, want in de volle zon kun je beter niet gaan schilderen. Je loopt dan niet alleen het risico te verbranden, maar hebt ook kans dat het schilderwerk niet goed dekt of dat er blaren in de verf ontstaan. Regen en schilderen gaan al helemaal niet samen, dus de beste dag is een bewolkte dag met minimale kans op neerslag en een beetje wind. De luchtvochtigheid moet niet al te hoog zijn. En dat geldt ook voor de temperatuur. De meest ideale verftemperatuur is tussen de 15 en 18 graden. Je moet ook overal aan denken.

Deze zomer is dit mijn lotsbestemming op bewolkte en niet al te warme weekenden: de eerste lange zaterdag ga ik de gehuurde steigers opbouwen, zodat ik veilig en effectief kan werken aan het onderhoud van het huis. Ik red het waarschijnlijk nog wel om later op de dag een begin te maken met het schoonmaken van de houten bekleding. Ik begin met de zuidkant, die er het slechtst uitziet doordat de zon de verf heeft uitgedroogd. Speciaal voor dit doel heb ik Jotun Kraftvask aangeschaft, een bijtend goedje dat ik verdund met een borstel op de wanden moet aanbrengen, werkend van onder naar boven. Ik kan slechts kleine stukjes doen, want na drie tot vijf minuten moet ik het er weer afspoelen, eerst van onder naar boven werkend, vervolgens van boven naar onder. Pas op dat je niet op de ramen morst, want het goedje werkt etsend. Je moet de gebruiksaanwijzing goed lezen. Gelukkig heb ik een tuinslang die lang genoeg is.

De zondag erop ga ik vrolijk door met het wassen van de wanden, zodat de verf straks goed hecht op de oude verflagen. Loszittende verf moet ik met een staalborstel of schraper verwijderen. Slechtere delen hout en wanden die extra blootstaan aan de Noorse weersomstandigheden moeten tot op het gezonde blanke hout weggeschuurd worden. Volgens mij staat mijn hele huis extra aan het Noorse klimaat bloot en komt er dientengevolge heel wat blank hout tevoorschijn. Nu maar hopen dat ik geen rotte planken tegenkom, want die kunnen mijn planning flink in de war sturen. Ik wil schilderen, niet timmeren. En liever ook niet zoveel schuren. Kom ik op zondag niet klaar met dit deel van de klus, dan zal ik de komende week na mijn werk en wellicht nog een weekend verder moeten gaan. Als de weergoden mij gunstig gezind zijn en weersomstandigheden geven waar de gemiddelde toerist niet op zit te wachten. De steiger moet ook elke keer nog weer af- en opgebouwd worden.

Jotun wil geld verdienen in alle fases van het schilderproces en voegt er zelfs nog onderdelen aan toe. Na het wassen moet daarom een schimmel- en algenmoordenaar, Jotun sopp- og algedreper, op de wanden gekwast worden. Zijn ze soms bang dat het huis onder de zeespiegel komt te staan? Gelukkig mag deze laag blijven zitten en hoef ik niet te spoelen. De blankgeschuurde delen hout moeten ook nog met Jotun impregneermiddel bestreken en daarna gegrond worden. Met gepigmenteerde oliegrondverf. Van Jotun. Nog nooit van gehoord. Ik ben er toch minimaal weer een heel weekend zoet mee. Je moet tenslotte ook weleens pauzeren. Weer een zaterdag en zondag voorbij. Ik word gek van de steiger. En van Jotun. Hopelijk kan ik nog een beetje high worden van de oplosmiddelen.

Enkele bewolkte weekenden later kan ik eindelijk aan het eigenlijke schilderwerk beginnen. Een klus die me de laatste vier vrije weekenden in de mooie zomermaanden ontneemt, met het vooruitzicht dat ik over uiterlijk tien jaar weer aan de beurt ben, de jaarlijkse schoonmaakbeurten met Jotun Husvask, die volgens de producent onontbeerlijk zijn, buiten beschouwing latend. Maar daar probeer ik al schilderend nog maar even niet aan te denken. Ik denk nu per wand, aan het eind van de wand per plank. Zo dacht ik in Nederland nooit bij ons nieuwbouwhuis van baksteen en beton. Daar dacht ik op een vrije zaterdagochtend aan uitslapen, de dikke zaterdageditie van de Volkskrant, een paar bakken koffie en een half pak speculaas. Later op de dag boodschappen doen bij Albert Heijn en ’s avonds nog genoeg energie hebben om wat leuks te gaan doen. Gelukkig hoeven er slechts twee lagen verf op. En hoef ik daarna de volgende 500 weekenden niet aan schilderen te denken.

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.