Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Vakantiegeld

Het vakantiegeld wordt doorgaans in de maand juni uitgekeerd.
Alle werknemers in Noorwegen hebben recht op vakantiegeld. Zelfstandigen hebben geen recht op vakantiegeld, omdat deze niet als werknemers worden beschouwd.
 
Het vakantiegeld wordt opgebouwd in het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het vakantiegeld wordt uitgekeerd en de vakantie wordt opgenomen.
 
Vakantie wordt in Noorwegen beschouwd als vrije tijd zonder loon. Het vakantiegeld vervangt dan ook het ontbreken van loon tijdens de vakantie. Dat betekent dat het vakantiegeld wordt uitgekeerd in plaats van het salaris, en dus niet naast het salaris, zoals men dat in Nederland gewend is.
 
Heeft men in 2014 slechts twee maanden gewerkt, dan krijgt men in 2015 ook maar vakantiegeld uitgekeerd dat is opgebouwd in die twee maanden.
 
Het vakantiegeld bedraagt minimaal 10,2 procent van het bruto salaris dat men in het voorafgaande jaar heeft verdiend. Is men ouder dan 60 jaar, dan is dit percentage minimaal 12,5 procent. Heeft men volgens de CAO vijf weken vakantie, dan is het vakantiegeld normaal 12 procent. Voor werknemers ouder dan 60 jaar is het vakantiegeld bij vijf weken vakantie 14,3 procent.
 
Indien het vakantiegeld in een vaste maand wordt uitgekeerd en men heeft recht op vijf weken vakantie en het bijbehorende percentage vakantiegeld, dan wordt in die maand ook voor vijf weken loon ingehouden. Het vakantiegeld komt tenslotte in plaats van het loon.
 
Zoals u kunt lezen wijkt de vakantiegeldregeling af van wat u gewend bent in Nederland of België.
 
februari13 045-2

Restaurant zoekt nieuwe uitbaters

19-07-2017

Hjorten Batnfjord is een restaurant met café en motel, gelegen in het centrum van Batnfjordsøra, tevens het centrum van de gemeente Gjemnes. Het is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, jong en oud. Het gebouw is eigendom van de gemeente.

Lees meer...

0001-4

Klimpark te koop

30-03-2017

In het mooiste recreatiegebied van Arendal en omgeving ligt het klimpark Hove Klatrepark, met zee, bos en een zogeheten rolsteenstrand in de directe omgeving, en met Skagerak op een steenworp afstand.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.