Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Vakantiegeld

Het vakantiegeld wordt doorgaans in de maand juni uitgekeerd.
Alle werknemers in Noorwegen hebben recht op vakantiegeld. Zelfstandigen hebben geen recht op vakantiegeld, omdat deze niet als werknemers worden beschouwd.
 
Het vakantiegeld wordt opgebouwd in het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het vakantiegeld wordt uitgekeerd en de vakantie wordt opgenomen.
 
Vakantie wordt in Noorwegen beschouwd als vrije tijd zonder loon. Het vakantiegeld vervangt dan ook het ontbreken van loon tijdens de vakantie. Dat betekent dat het vakantiegeld wordt uitgekeerd in plaats van het salaris, en dus niet naast het salaris, zoals men dat in Nederland gewend is.
 
Heeft men in 2014 slechts twee maanden gewerkt, dan krijgt men in 2015 ook maar vakantiegeld uitgekeerd dat is opgebouwd in die twee maanden.
 
Het vakantiegeld bedraagt minimaal 10,2 procent van het bruto salaris dat men in het voorafgaande jaar heeft verdiend. Is men ouder dan 60 jaar, dan is dit percentage minimaal 12,5 procent. Heeft men volgens de CAO vijf weken vakantie, dan is het vakantiegeld normaal 12 procent. Voor werknemers ouder dan 60 jaar is het vakantiegeld bij vijf weken vakantie 14,3 procent.
 
Indien het vakantiegeld in een vaste maand wordt uitgekeerd en men heeft recht op vijf weken vakantie en het bijbehorende percentage vakantiegeld, dan wordt in die maand ook voor vijf weken loon ingehouden. Het vakantiegeld komt tenslotte in plaats van het loon.
 
Zoals u kunt lezen wijkt de vakantiegeldregeling af van wat u gewend bent in Nederland of België.
 
98-2

Prachtige woonboerderij in Valdres

20-05-2017

Het eigendom bestaat uit een volledig gemoderniseerde woonboerderij met grote garage annex werkplaats, alsmede twee bergboerderijen. Door de indeling is het mogelijk een deel van het eigendom als bed & breakfast te gebruiken.

Lees meer...

42_00000-2

Vakantieboerderij bij Noors-Zweedse grens

24-04-2017

Op korte afstand van de Idefjord en Svinesund en Nordby, en direct ten zuiden van de plaats Halden ligt deze voormalige paardenboerderij in Zweden, in een dal met bos en vele paden. De woning uit 1909 (gerenoveerd in 1991) heeft een gebruiksoppervlakte van 180m2 en is aan de buitenkant goed onderhouden.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.