Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Beroepsonderwijs

Er zijn veel lagere en middelbare Nederlandse beroepsopleidingen welke zich moeilijk of niet laten vergelijken met de Noorse opleidingen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld diploma’s op gebied van de gezondheidszorg.
Er zijn uiteraard veel overeenkomsten met Noorse opleidingen, én vergelijkbare opleidingen op middelbaar niveau, maar identiek zijn ze zelden. Een groot aantal diploma’s/certificaten op lager en middelbaar niveau zijn daarom niet om te zetten naar een Noors diploma/certificaat.

Om potentiële werkgevers toch enig inzicht te verlenen in de genoten opleiding kan men een “Europass Diploma Supplement” en/of een “Europass Certificaat Supplement” bij de (vertaalde) diploma’s en/of certificaten aanleveren. Een supplement is geen vervanging van de diploma’s, maar een Engelstalige aanvullende uitleg over het niveau en samenstelling van de genoten opleiding. Iedereen die recent een opleiding heeft afgerond heeft in de regel een dergelijk supplement gelijk bij het diploma/certificaat ontvangen.

Is men niet in het bezit van een dergelijk supplement kan men dit, veelal gratis, aanvragen of downloaden via de website van Europass. Op deze site vindt men naast veel aanvullende informatie ook een lijst met alle diploma’s/certificaten waarvoor deze supplementen beschikbaar zijn.

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.