Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Tips van ondernemers

De afgelopen twaalf jaar heeft Placement een groot aantal ondernemende nederlanders en vlamingen bemiddeld naar Noorwegen. Mensen die een bedrijf meenamen vanuit hun vaderland, mensen die een bedrijf overnamen in Noorwegen, of mensen die een nieuw bedrijf vanaf de grond opbouwden in Noorwegen. De graad van voorbereiding varieerde nogal. Hieronder gaan we in op de ervaringen die de ondernemers met ons gedeeld hebben.

SAMENWERKEN

In Noorwegen denkt men vaker aan samenwerken dan aan concurreren. In diverse regio’s werken bedrijven die in principe concurrerenten zijn op diverse vlakken samen. Het één sluit het ander niet uit.

MINDER CONCURRENTIE

Doordat er over het algemeen minder concurrentie is ligt de lat minder hoog en is men minder kritisch dan men in Nederland gewend is. De druk om te presteren is lager dan de meeste Nederlanders en Vlamingen gewend zijn. Het maken van fouten wordt geaccepteerd.

OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

Er wordt veel waarde gehecht aan diploma’s en getuigschriften. In een aantal branches (bijvoorbeeld bouw, horeca, electro, installatie) kan men niet ondernemen als men niet de juiste certificaten heeft, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Het aantonen van ervaring is niet altijd voldoende.

VERGADEREN

Noorwegen kent een uitgebreide vergadercultuur. Vergaderingen verlopen meestal erg gedisciplineerd. U kunt niet zomaar het woord nemen, maar moet wachten tot u het woord krijgt. Maak bijvoorbeeld via het opsteken van de wijsvinger aan de voorzitter/gespreksleider duidelijk dat u iets wilt zeggen. Het is in overlegsituaties belangrijk om concensus te bereiken. Iedereen wordt gehoord, en iedereen rond de tafel is belangrijk.

DE NEDERLANDER EN VLAMING

Nederlanders en Vlamingen worden gezien als hardwerkende en serieuze ondernemers. Ze worden als vernieuwend gezien en vertegenwoordigen West-Europa op een positieve manier. Maar dat betekent niet dat u carte blanche krijgt. U zult u zelf moeten bewijzen. En vertel Noren niet dat «we» in Nederland of Vlaanderen voor liggen, betere methodes of technieken hebben. Daar zit men echt niet op te wachten.

HIT AND RUN

Het opbouwen van een zakelijke relatie in Noorwegen kost tijd, maar is erg belangrijk. Soms zijn meerdere bezoeken noodzakelijk voordat u met een concreet aanbod kunt komen. Hit and run, snel scoren, is niet mogelijk. Neem de tijd om verttrouwelijke relaties op te bouwen en te onderhouden. Doe persoonlijk zaken en doe meer dan de klant verwacht.

TREK JE EIGEN PLAN

Blijf bij jezelf en maak je eigen keuzes. Probeer onderscheidend te zijn en pas je tegelijkertijd aan aan de Noorse samenleving en manier van zakendoen (rustig, neem de tijd, toon respect). Verwacht niet dat de Noren zich aan u aanpassen. Kom afspraken en toezeggingen na, zowel qua inhoud als tijd. Houd er rekening mee dat u een nieuwkomer bent en dat u zich moet bewijzen. Zoals eerder aangegeven kost het opbouwen van relaties tijd. Dat is een nadeel bij de opstart, een voordeel als u eenmaal relaties hebt opgebouwd. Maak voor u zelf en voor anderen duidelijk waarin u zich onderscheidt. Produkt? Service? Prijs? Let op: hanteer niet te lage prijzen. Noorwegen is een duur land met een hoger prijsniveau. Het is achteraf moeilijk om prijzen fors te verhogen.

VERDIEPT U ZICH IN DE MARKT

Leer uw markt en uw regio kennen. Wie zijn uw klanten, waar bevinden deze zich. Wanneer nemen de klanten u diensten of produkten af? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toeristische sector. Het toeristenseizoen is kort en de bezettingsgraad van hotels en andere overnachtingsplekken kan erg variëren. Noorwegen is een groot land en reisafstanden zijn voor Nederlandse en Vlaamse begrippen erg groot. Hoe groot is de regio waar u uw klanten wilt zoeken en vinden? Wat zijn de logistieke kosten? Zorg ervoor dat u zichtbaar bent, via internet, publiciteit (een plaatselijke krant schrijft graag over u nieuwe bedrijf of uw plannen), sluit u eventueel aan bij branche-organisaties. Laat ook de gemeente waar u zich vestigt weten wat u gaat doen.

WEES ONDERNEMER

Wees een echte ondernemer en maak meerdere scenario’s, van best case tot worst case. Wees flexibel en bereid om uw plannen aan te passen of nieuwe keuzes te maken. Houdt niet krampachtig vast aan uw oorspronkelijke plannen als deze niet werken. Wees creatief en flexibel, en durf verantwoorde risico’s te nemen. Houd er rekening mee dat het soms een paar jaar kan duren voordat u een volledig inkomen uit het bedrijf kan halen. Er zijn mensen en instanties die u kunnen helpen en adviseren, maar uiteindelijk zult u het allemaal zelf moeten doen. Neem initiatief, toon dat u ondernemer bent. Wacht niet bij de voordeur tot er een klant binnenkomt. Onderzoek van tevoren wat de formele eisen en voorwaarden zijn voordat u begint, bij welke instanties u zich moet registreren, etc.

LEER EN GEBRUIK NOORS

Leer van tevoren Noors. Zonder kennis van de Noorse taal komt u niet ver. Zorg dat uw brochures, brieven, offertes, internetsite en andere schriftelijke uitingen in foutloos Noors zijn. Schakel deskundigen in om u hierbij te helpen. Woont en onderneemt u in een gebied waar nynorsk de voertaal is, gebruik dan ook nynorsk. Oefen van tevoren gesprekken in het Noors, als u nog onzeker bent over de taal. Wees ook voorbereid op het voeren van telefoongesprekken in het Noors.

BOEKHOUDEN

Schakel een erkend boekhoudbureau in Noorwegen in, ook al deed u in Nederland of België de boekhouding zelf. U kunt na een paar jaar altijd nog besluiten om de boekhouding zelf ter hand te nemen.

janet-1

Janet Roelofs

Janet Roelofs (1959) is in 1997 samen met haar man Gert Rietman naar Ålesund in Noorwegen geëmigreerd. De eerste 7 jaar werkte zij als Intensive Care verpleegkundige in het ziekenhuis in Ålesund. Zij begon in 2004 steeds meer mee te werken binnen Placement, waarna zij haar werk in het ziekenhuis beëindigde. Het contact met de gezondheidszorg heeft zij behouden: zij werkt nu als oproepkracht op de dagchirurgische afdeling.

Janet is mede-eigenaar en projectleider van Placement. Daarnaast is Janet ook een winkel gestart die "Stolt Mat" heet (Trots eten), en waar streekproducten uit de provincie Møre og Romsdal worden verkocht.

In haar vrije tijd houdt Janet zich bezig met bergwandelen, langlaufen, hardlopen, hutbezoek, zingen in een koor, vrijwilligerswerk, bestuurswerk, gemeentelijke politiek (voorzitter dienstencommissie), corresponderen, tuinieren en lezen. 

Contact

gert-1

Gert Rietman

Gert Rietman (1962) is in 1997 samen met zijn vrouw Janet Roelofs naar Ålesund in Noorwegen geëmigreerd. In Nederland werkte Gert de laatste jaren in het leerlingwezen. Voordat hij in 2003 het bedrijf Placement oprichtte werkte Gert onder meer als EURES-advisor bij het Arbeidsbureau in Ålesund en als adviseur Internationale samenwerking op het provinciehuis in Molde. De afgelopen jaren heeft hij tevens interim-functies (projectleider, bedrijfsleider) bekleed bij twee bedrijven in de regio.
 
Gert is samen met Janet eigenaar van Placement. Ook is hij mede-eigenaar van de winkel "Stolt Mat", waar (h)eerlijke streekproducten worden verkocht. Vanaf januari 2016 is hij tevens als adviseur verbonden aan het reïntegratiebedrijf BYRG Kompetanse AS in Stranda.
 
De vrije tijd vult hij met bestuurswerk bij bedrijven en instellingen, gemeentelijke politiek, bergwandelen, koken, de eigen berghut, Noorse literatuur, klussen, hardlopen (halve marathons) en werken.

Contact

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.