Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Enkele aftrekposten

Hieronder volgt een overzicht van een aantal veel voorkomende aftrekposten voor uw bedrijf in Noorwegen, ongeacht bedrijfsvorm (tenzij anders aangegeven), in Noorse alfabetische volgorde.

Het overzicht is niet compleet, maar bedoeld een indruk te geven van een aantal mogelijkheden.

 
AVISER = KRANTEN
Als ondernemer kan men zich op meerdere kranten abonneren. De eerste krant is voor eigen rekening, maar een tweede abonnement (en eventuele volgende abonnementen) kunnen op het bedrijf worden gezet. De redenering is dat men als privé-persoon zich normaal slechts op één krant abonneert.
 
BREDBÅND = BREEDBAND
Breedband op kantoor wordt volledig door het bedrijf gedekt. Breedband thuis wordt gedekt volgens de regels die ook voor de telefoon (zie ook mobiltelefon) gelden.
 
CAFFÈ LATTE
Eten tijdens cursussen en vergelijkbare activiteiten kunnen tot een bedrag van 300 kroner per deelnemer in de boekhouding opgevoerd worden. Voor bier en wijn (zie elders op deze pagina) gelden andere regels. De dagelijkse lunch op het werk komt voor eigen rekening en kan niet in de boekhouding opgevoerd worden.
 
DIETT OG REISE = REIS- EN VERBLIJF
Reis- en verblijfskosten in verband met het werk kunnen afgetrokken worden, maar moeten wel gedocumenteerd worden met kwitanties en rekeningen.
 
EKSAMEN = EXAMEN
Cursussen die relevant zijn voor het bedrijf kunnen op het bedrijf worden gezet. Indien men een langere nascholing doet, bijvoorbeeld een Hogeschoolopleiding in deeltijd, kan men het beste van tevoren contact opnemen met de accountant.
 
FAGLITTERATUR = VAKLITERATUUR
Boeken en vakbladen kunnen afgetrokken worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld boeken/bladen over boekhouding, het starten van een bedrijf of het inrichten van een werkplek thuis.
 
GAVER = CADEAUS
Kosten voor bloemen en bijvoorbeeld bonbons aan klanten of leveranciers kunnen afgetrokken worden. Alcoholhoudende dranken kunnen niet afgetrokken worden.
 
HYTTE = VAKANTIEWONING
Een bedrijf kan een firmahytte hebben als een belastingvrije welzijnsmaatregel voor de medewerkers. Heeft u een eenmansbedrijf, dan wordt de hut als privé-bezit gerekend en belast.
 
INVENTAR = INVENTARIS
Alle kantoormeubelen en -attributen die in het bedrijf gebruikt worden zijn aftrekbaar.
 
JULEGAVER = KERSTCADEAUS
Het bedrijf kan cadeaus met een beperkte waarde (bijvoorbeeld 200 kroner) uitdelen aan zakelijke relaties, zolang deze cadeaus beschouwd kunnen worden als reclame. Anders zijn de kosten voor deze cadeaus niet aftrekbaar.
 
KLÆR = KLEDING
Werkkleding die privé niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld uniformen, overalls, veiligheidshelm, etc., zijn volledig aftrekbaar. Kostuums, pakken, mantelpakjes, gewone kleding, etc. worden gerekend als privé-uitgaven en zijn niet aftrekbaar.
 
LOKALE = KANTOOR
Indien u een ruimte thuis volledig gebruikt als kantoor, kunt u 1.500 kroner per jaar aftrekken. Indien u slechts een gedeelte van een ruimte als kantoor gebruikt, is aftrek niet mogelijk. Eigenaren van een AS (BV) kunnen kantoorruimte huren bij zichzelf thuis, onder strenge voorwaarden en volgens de marktwaarde.
 
MOBILTELEFON = MOBIELE TELEFOON
Het gebruik van de mobiele telefoon dient opgedeeld te worden in een privé-deel en een bedrijfsdeel. Het bedrijf kan de eerste 1.000 kroner dekken, vervolgens is 4.000 kroner belastingplichtig en het bedrag daarboven belastingvrij. Indien u zowel breedband als mobiele telefoon door het bedrijf gedekt krijgt, is 6.000 kroner belastingplichtig. Het bedrag daarboven is belastingvrij.
 
NRK-LICENTIE = KIJK- EN LUISTERGELD
Licentie-kosten voor televisie op het bedrijf kunnen in de boekhouding opgevoerd worden. Maar de televisie moet wel in het bedrijf staan, niet in de eigen woning.
 
OTP = OBLIGATORISK TJENESTE PENSJON = VERPLICHT BEDRIJFSPENSIOEN
Ongeacht bedrijfsvorm kunnen eigenaren van bedrijven een bedrijfspensioen afsluiten. Kan lucratief zijn.
 
PC
De PC kan eigendom van het bedrijf zijn, zolang u deze maar gebruikt voor uw werk. Dat kan zijn voor uw zakelijke correspondentie, maar ook voor het gebruik van de internetbank of boekhouding. Is de waarde meer dan 15.000 kroner, moet deze afgeschreven worden.
 
QUICKSTEP
Een danscursus kan een belastingvrije maatregel zijn tot welzijn van de medewerkers. Indien u een eenmansbedrijf runt, dient u de danscursus als privé-uitgave te zien.
 
RADIO
Radio en televisie op de werkplek kunnen afgetrokken worden. Het gaat hier zowel om de apparaten, het kijk- en luistergeld en abonnementskosten. Privé-uitgaven voor radio en televisie kunnen niet afgetrokken worden.
 
SEMINAR/MESSEREISER = SEMINAR/BEURSREIZEN
Zolang het een vakinhoudelijke relevantie heeft kan deelname aan seminars en beurzen afgetrokken worden.
 
TIDSSKRIFTER = TIJDSCHRIFTEN
Tijdschriften die relevant zijn voor het bedrijf kunnen afgetrokken worden. Zorg ervoor dat het abonnement op naam van uw bedrijf staat en op werkadres bezorgd wordt.
 
UNDERTØY = ONDERGOED
Ondergoed is in principe niet aftrekbaar, maar in sommige gevallen kunt u het toch in de boekdhouding van het bedrijf opvoeren. Bijvoorbeeld als u in uw ondergoed werkt....of als u zo ongelooflijk smerig wordt in uw werk dat het ondergoed privé niet gebruikt kan worden. Wellicht wat vreemde voorbeelden, maar het geeft aan dat de regels soms zeer gedetailleerd zijn.
 
VIN = WIJN
Een glas wijn of bier bij een zakelijk diner kan afgetrokken worden tot een totaalbedrag van 300 kroner per persoon voor zowel het eten als het drinken. Sterke alcoholhoudende dranken kunnen nooit afgetrokken worden. Hetzelfde geldt voor tabak.
 
WINDOWS
Programmatuur voor de PC van het bedrijf kan afgetrokken worden.
 
XO
Cognac kan nooit in de boekhouding van uw bedrijf opgevoerd worden.
 
YRKESBIL = BEDRIJFSWAGEN
Een bedrijfswagen kan op het bedrijf gezet worden. Eis is dat de inrichting van de auto zodanig is dat deze alleen maar voor het werk gebruikt kan worden. De bedrijfswagen met groene kentekens mag niet gebruikt worden om in het weekend mee naar de vakantiehut te rijden. Gebruikt u de auto privé, dan zal dit belast worden.
 
ZYRTEC = ZYRTEC (MEDICIJN)
Het bedrijf kan belastingvrij een medicijnkast met gewone medicijnen aanschaffen. Eerstehulp-materiaal is verplicht op het bedrijf.
 
ÆRLIGHET = EERLIJKHEID
Wees eerlijk. Probeer de belastingdienst niet te misleiden.
 
ØL = BIER
Een glas bier bij het zakendiner mag opgevoerd worden in de boekdhouding. Zie verder bij VIN = WIJN.
 
ÅTTIÅRSDAG
Ronde verjaardagen (30, 40, 50 etcetera) kunnen samen met de medewerkers gevierd worden. Privé-feestjes kunnen niet afgetrokken worden.
001-10-20-26

Goed onderhouden woonboerderij op 20.000 m2 grond

15-02-2018

Goed onderhouden woonboerderij met vier slaapkamers op 20.000 m2 eigen grond in een landelijke omgeving in het noordwesten van Noorwegen.

Lees meer...

_001-2

Heia Gjestegård

24-03-2018

De goed aangeschreven Heia Gjestegård in Grong is te koop. Met 31 kamers, hutten, restaurant en zalen. Ook zijn er twee wooneenheden voor personeel.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.