Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

U heeft na emigratie nog inkomen uit Nederland

Inkomsten uit Nederland zijn bijvoorbeeld inkomsten uit een (vroegere) dienstbetrekking of uit onroerend goed.

Inkomsten uit Nederland zijn bijvoorbeeld inkomsten uit een (vroegere) dienstbetrekking of uit onroerend goed.

Over de periode vóór het vertrek naar Noorwegen moet u in Nederland belasting betalen. U bent namelijk tot het moment van vertrek binnenlandse belastingplichtige. Na uw emigratie heeft u misschien nog bepaalde inkomsten uit of vermogensbestanddelen in Nederland (bijvoorbeeld inkomsten uit (vroegere) dienstbetrekking of onroerende zaken). U moet over sommige (Nederlandse) inkomsten belasting blijven betalen in Nederland. Dit speelt o.a. bij onroerende zaken in Nederland en overheidspensioenen. U bent dan voor de Nederlandse Belastingdienst buitenlandse belastingplichtige. Na emigratie wordt u ook in Noorwegen belastingplichtig. Over de inkomsten die u in Noorwegen (eventueel) gaat krijgen, moet u daar belasting betalen (voorzover het verdrag niet anders bepaalt).

U mag er in het jaar van emigratie altijd voor kiezen om gedurende het hele jaar als inwoner van Nederland beschouwd te worden. U wordt dan in het hele jaar van emigratie behandeld alsof u binnenlandse belastingplichtige bent.

Als u na uw emigratie inkomsten uit Nederland hebt, en u gaat emigreren naar Noorwegen, mag u niet alleen in het jaar van emigratie, maar ook in de jaren na emigratie ervoor kiezen om behandeld te worden alsof u binnenlandse belastingplichtige bent. Of dat voor u voordelig is zal van geval tot geval moeten worden nagegaan. Neem daarvoor contact op met een specialist op dit gebied.

Als u kiest voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige, moet u zowel in Nederland als in Noorwegen alle inkomsten (dus zowel de Nederlandse inkomsten als de Noorse inkomsten: uw zogenoemde wereldinkomen) opgeven. U hoeft echter niet over dezelfde inkomsten in beide landen belasting te betalen. In de aangifte kunt u voorkoming van dubbele belasting claimen voor de inkomsten waarover het andere land belasting mag heffen.

Kiezen voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige kan voordelig zijn, zeker als u in Nederland werkt (of andere inkomsten in Nederland heeft) of als u een fiscale partner hebt. Deze keuze maakt u op de 'Aangifte inkomstenbelasting'. Indien u kiest voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige, blijf u bijvoorbeeld recht houden op:

  • heffingskortingen (kortingen op de belasting; de korting geldt in het algemeen niet voor het premiedeel);
  • aftrek van (hypotheek)rente en kosten van geldleningen voor de eigen woning in het buitenland (Noorwegen);
  • een heffingvrij vermogen in box 3;
  • persoonsgebonden aftrek, zoals aftrek van ziektekosten of andere buitengewone uitgaven.

Als u met uw fiscale partner beide kiest voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige, heeft u beiden meestal recht op de genoemde voordelen. Bovendien kunt u dan bijvoorbeeld gebruik blijven maken van uitbetaling van de heffingskorting aan de minstverdienende partner.

Let op: als u op enig moment niet langer kiest voor binnenlandse belastingplicht, kan dit leiden tot een correctie van in het verleden afgetrokken bedragen. Ga daarom voor of na uw vertrek goed na of een dergelijke keuze wel voordelig is.  

vradal_kavel

Bouwkavel voor vakantiewoning

Vrådal ligt centraal in de provincie Telemark in de gemeente Kviteseid in het zuiden van Noorwegen, midden in de bergen en de bossen. Hier, op 250 meter boven zeenniveau, komen de meren de Nisser en Vråvatn samen.

Lees meer...

februari13 045-1

Hjorten restaurant, café en motel

Hjorten Batnfjord is een restaurant met café en motel, gelegen in het centrum van Batnfjordsøra, tevens het centrum van de gemeente Gjemnes. Het is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, jong en oud. Het gebouw is eigendom van de gemeente.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.