Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Veel gestelde vragen

Op deze pagina treft u een overzicht aan van veel gestelde vragen met betrekking tot de belastingafwikkeling bij emigratie.
Hoe moet u zich uitschrijven uit Nederland?
U kunt zich gewoon uitschrijven bij uw gemeente. (Officieel moet u zich uitschrijven als u langer dan 9 maanden niet in Nederland bent). De gemeente stelt dan ook de belastingdienst op de hoogte van uw nieuwe adres in het buitenland. De belastingdienst stuurt u dan een formulier 'Opgaaf informatie over verhuizing naar het buitenland'. Hierin kunt u ook het adres van uw zaakwaarnemer opgeven en een machtiging voor de belastingdienst regelen.
U kunt dit formulier ook vooraf bij de belastingdienst opvragen en opsturen zodra u vertrekt. Als u zich bij de gemeente uitschrijft, wordt het waarschijnlijk nog een keer opgestuurd, maar die hoeft u dan niet meer in te vullen.

Als u bent uitgeschreven, betaalt u dan nog (vermogens)belasting in Nederland?
Nee. Als u geen inkomen meer hebt in Nederland, houdt alles op. Let op: een huis valt ook onder inkomen. U mag uw banktegoeden in Nederland gewoon houden. Er wordt geen belasting meer over geheven in Nederland, maar wel in Noorwegen. U moet dus eventuele banktegoeden in Nederland of welk ander land dan ook opgegeven aan de Noorse belastingdienst, die er vervolgens belasting over heft. Omdat er een belastingverdrag tussen Nederland en Noorwegen is, zal er geen sprake zijn van dubbele belasting.

Wat als u nog wel een huis hebt in Nederland ?
Indien u in het buitenland woont en in Nederland nog een huis bezit (dat geen eigen woning meer is), heeft u Nederlands inkomen en wordt daarover door Nederland belasting geheven in box 3. U mag de hypotheekrente niet meer aftrekken. De (hypotheek)schuld wel. Als uw inkomen negatief is, hoeft u geen belasting te betalen.
Als u uw huis verhuurt, is de opbrengst van de verhuur belastingvrij.

Wat als de eigen woning nog niet verkocht is ?
Als u in het buitenland woont en u heeft in Nederland uw voormalige eigen woning te koop staan, wordt deze woning gedurende maximaal twee jaar na afloop van het jaar van emigratie nog steeds belast in box 1. U mag de hypotheekrente dus nog wel aftrekken. Voorwaarde hiervoor is dat het huis bestemd is voor de verkoop en leeg staat. Het mag dus niet (tijdelijk) bewoond (verhuurd) zijn.

Moet u in Nederland belasting betalen als u in het buitenland woont, voor een Nederlandse werkgever werkt en uw salaris op een Nederlandse rekening krijgt ?
Dat ligt eraan. Als u in het buitenland (Noorwegen) woont en werkt voor een Nederlandse werkgever die uw salaris in Nederland uitbetaalt, bent u buitenlands belastingplichtig voor het loon dat u ontvangt. Het verdrag moet uitwijzen wie bevoegd is. Daarvoor is o.a. van belang.hoe lang u in Nederland werkzaam bent (183-dagenregeling) en ten laste van wie de beloning komt. In de regel zal Nederland dan toch heffingsbevoegd zijn.

Blijft uw sofinummer actief/geldig als u wordt uitgeschreven ?
Ja. U blijft gewoon uw sofinummer houden.

Krijgen we een naheffing (conserverende aanslag) als we ons uitschrijven?
Een conserverende aanslag is bedoeld voor iedereen die hier pensioen heeft opgebouwd met pensioenpremie die belastingvrij is. Normaal gesproken wordt hierover belasting betaald zodra u uw pensioen krijgt. Als u naar het buitenland vertrekt, bestaat er een kans dat u uw pensioen daar afkoopt en Nederland dus die belasting mis loopt. Daarvoor is dus de conserverende aanslag. U krijgt hier bij emigratie naar Zweden automatisch 10 jaar vrijstelling op. Als dan blijkt dat u met het geld niets verkeerd gedaan hebt, zoals uw pensioen afkopen, wordt de aanslag kwijtgescholden.
U kunt hiermee ook te maken krijgen als u lijfrentepremies hebt afgetrokken in Nederland, een aanmerkelijk belang heeft of een kapitaalverzekering eigen woning.

Wat kunnen we nu al regelen m.b.t. de belasting?
Vooraf is er niets te regelen. Na uw emigratie krijg u een M-biljet om de belasting af te handelen. Hiervoor moet de belastingdienst een correct adres van u hebben.

Wat zijn de gevolgen van het uitschrijven?
Na uw uitschrijving stopt alles in Nederland. Dus ook uw AOW, kinderbijslag, AAW, AWBZ, arbeidsongeschiktheidsuitkering en WW. Komt u ooit terug naar Nederland, dan wordt uw AOW gekort met 2% per jaar dat u in het buitenland heeft gewoond. Dit is 2% van het bedrag dat u op uw 65e zou ontvangen. Voor een aantal verzekeringen kunt u zich vrijwillig verzekeren. Dit moet u binnen 1 jaar na uw vertrek geregeld hebben.

Hoe zit het met de Zorgverzekeringswet?
Dit onderdeel is zodanig specifiek, dat wij u graag verwijzen naar de volgende websites:
MEER INFORMATIE EN VRAGEN
Voor vragen over buitenlandse belastingplicht kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum Belastingdienst buitenland (IBB). Het IBB is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Het IBB is op de volgende manieren bereikbaar via telefoonnummer (+31) (0)55 5385385.
 
_596113172

Prachtig gelegen bedrijfspand in voormalige school

In de gemeente Vestre Slidre is dit gunstig gelegen bedrijfspand met prachtig uitzicht te koop. Geschikt voor bijvoorbeeld een combinatie van kunsthandwerk-productie of streekproducten, winkel en café.

Lees meer...

001-10-14

Goed onderhouden woonboerderij op 20.000 m2 grond

De woonboerderij ligt centraal in Bardal, ongeveer dertig kilometer ten noorden van het gemeentecentrum in Leland, waar ook de school, kinderopvang en supermarkt zijn. Het eigendom ligt met de rug naar het bos. Aan de voorzijde ligt de rivier Bardalselva, waarin op zalm en forel gevist kan worden.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.