Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Afwikkeling belasting Nederland

Als u vanuit Nederland in het Noorwegen gaat wonen, kan er voor de belastingheffing sprake zijn van emigratie. Dit heeft gevolgen voor de belastingen en premie volksverzekeringen. Welke gevolgen dit precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Als u vanuit Nederland in het Noorwegen gaat wonen, kan er voor de belastingheffing sprake zijn van emigratie. Dit heeft gevolgen voor de belastingen en premie volksverzekeringen. Welke gevolgen dit precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Vaak is direct duidelijk dat er sprake is van emigratie. Bijvoorbeeld als u (met partner of gezin en de inboedel) vertrekt naar Noorwegen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Of bijvoorbeeld als u na uw pensionering besluit in Noorwegen te gaan wonen. Als u voor langer dan een jaar in Noorwegen gaat wonen, bent u voor de belastingdienst meestal geëmigreerd. Als u in dienst bent van de overheid en naar Noorwegen wordt uitgezonden, bent u in bepaalde gevallen niet geëmigreerd. Neem bij twijfel contact op met het belastingkantoor.

Nederland en Noorwegen hebben een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting gesloten (“het verdrag”). In het verdrag wordt geregeld welk land over bepaalde inkomsten belasting mag heffen. Daarnaast is het ook nog van belang om te kijken wat er in de nationale wet staat. Zo mag een land soms op basis van het verdrag wel belasting heffen, maar kent de nationale wet daar geen regeling voor.

Verder is het van belang op te merken dat Noorwegen geen lid is van de EU. Een inwoner van Noorwegen kan dus geen rechtstreeks beroep op het EU-recht doen. Wel behoort Noorwegen tot de Europese Economische Ruimte. Met landen die daartoe behoren, zijn op diverse gebieden nadere afspraken gemaakt die te vergelijken zijn met de EU-regels.

 

DIGID

Met uw persoonlijke DigiD kunt u zich identificeren op websites van de Nederlandse overheid en online zaken regelen met bijvoorbeeld de Belastingdienst. Alle in Nederland wonende burgers kunnen een DigiD aanvragen. Op dit moment is het aanvragen van de DigiD-activeringscode alleen mogelijk voor Nederlanders die ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente. Vraag daarom tijdig uw code aan voordat u zich uitschrijft bij uw gemeente.

Er zijn geen resultaten gevonden.

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.