Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Noors leren via internet of andere media

Het aanbod van cursussen Noors via internet wordt steeds uitgebreider. Op deze pagina volgt een overzicht.
 • AANRADER: Een uistekende en gratis cursus Noors wordt aangeboden door de Universiteit Trondheim: http://www.ntnu.edu/now
 • Hildegunn Netteland geeft les in Bergen Noorwegen, maar ook via Skype. Ze is geboren en getogen Noorse, maar na 23 jaar in Nederland gewoond te hebben is haar Nederlands even goed als haar Noors. Handig met uitleggen. Meer informatie: Hildegunn Netteland www.hildegunn-languages.no. Telefoon: 0047 4776 9830.
 • Op leren.nl treft u een overzicht aan van online woordenboeken en cursussen Noors.
 • Op de site van Nettnorsk kunnen geheel gratis lessen gevolgd en gedownload worden.
 • Een zeer uitgebreid pakket voor de aanstaande emigrant is te verkrijgen via Migranorsk. De cursus is goed opgebouwd, waarbij ook de mogelijkheid hebt om via de PC teksten in te lezen en uzelf terug te horen. Tevens is het mogelijk huiswerk ter correctie in te zenden.
 • Een uitstekend alternatief voor degenen die al wat Noors kunnen is Klar Tale. Een wekelijkse krant met "gemakkelijk-te-lezen" nieuws. Oorspronkelijk is de krant bedoeld voor noren met leesproblemen. De gebruikte taal is redelijk eenvoudig en daardoor erg geschikt voor buitenlanders. De krant kan ook geleverd worden met een CD, waarop de exacte tekst van de krant wordt voorgelezen. Het leuke is, dat men op deze manier ook op de hoogte blijft van het nieuws in Noorwegen. De krant kan ook naar Nederland worden gestuurd. De prijs is alleszins redelijk. Een absolute aanrader! Kijk op http://www.klartale.no/ voor meer informatie.
 • Men kan ook een eenvoudige cursus in meer dan 30 lessen van het internet plukken, gratis en voor niets. Leuk om eenvoudige woorden en zinnen te leren, maar natuurlijk niet te vergelijken met een "echte" taaltraining. Kijk voor meer informatie op de Amerikaanse site van Sons of Norway.
 • Een andere site waar men Noors kan leren zijn die van de Norwegian Teachers Association of North America, die ook een aantal nuttige links heeft opgenomen.
 • Ook leuk is een site waar geluid bijzit, zodat men kan horen hoe woorden en eenvoudige zinnen in het noors uitgesproken worden. Daarnaast heeft men op deze site de mogelijkheid zichzelf te testen op de kennis van de noorse taal en is er een online woordenboek opgenomen: http://www.travlang.com/languages/.
 • Resources for the Study of Norwegian: site met veel links naar andere sites die te maken hebben met het leren van de Noorse taal. Samen met deze pagina een nagenoeg compleet overzicht.
 • Op Nietjesweb kan men op een eenvoudige wijze allerlei woordenschatoefeningen doen.
 • Een uitstekend online-woordenboek voor buitenlanders in Noorwegen is Lexin. Probeer ook eens de "bildesider" in Bokmål of Nynorsk. Dit interessante programma is ontwikkeld in opdracht van de Noorse overheid.
 • Leuke aanvuloefeningen (vul het ontbrekende woord in) zijn de vinden op Goethe tests. Zowel Nederlands-Noors als andersom.
 • In Noorwegen is een speciaal centrum voor nynorsk ingericht. Dit is het Nynorsksenter welke in januari 2005 is opgericht. Men richt zich op het verbeteren van de kennis van het nynorsk in het basisonderwijs. Men ontwikkelt verder methodes waardoor er een betere kennis ontstaat van het nynorsk en het ontwikkelen van deze taal.
 • Via het Nynorsksenter is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de grammatiek van het nynorsk, evenals het samen stellen van woorden. Er zijn (schriftelijke) lessen en opdrachten te downloaden. Deze mogelijkheid is minder geschikt voor mensen in de startende fase van het noors leren omdat alle tekst al in het nynorsk is.
 • Bij Stein på Stein kan men het hele cursusboek doorwerken met daarin 14 hoofdstukken met verschillende onderwerpen. Men kan voorgegeven woorden in het juiste verband plaatsen en na de oefening krijgt men direct feedback of de oefeningen goed zijn gemaakt of niet. Het niveau vóór Stein på Stein heet På vei en werkt hetzelfde als Stein på Stein. Het niveau ná Stein på Stein heet Her på berget en werkt idem als På vei en Stein på Stein. Zowel bij På vei als Her på berget hoort een lees- en oefenboek, maar men kan via internet de oefeningen ook zonder boeken maken.
 • Bijna elke streek van Noorwegen kent wel een eigen dialect. Via Bokkilden.no kan men allerlei boeken bestellen die met diverse dialecten in Noorwegen te maken hebben.
 • Ook via internet is het mogelijk noors te leren op een effectieve manier. Via ARM Lingua is gebaseerd op het eigen maken van de uitspraak van de noorse taal. Door middel van herhaling zal de cursist naar het noors luisteren en vervolgens zelf inspreken. Middels opname op band wordt de cursist in staat gesteld om zijn uitspraak te vergelijken met die van de modelstem.
 • Via de site www.book2.de/ kan men eenvoudige Noorse woorden en zinnen leren. Helaas is er nog geen audio beschikbaar voor het Noors.
 • Interaktiv nettnorsk. Op deze site kan men een grote variëteit aan oefeningen doen, o.a. grammatica, maar ook informatie over de Noorse schrijfwijze bokmål en nynorsk, Noorse literatuur en nog veel meer.
 • Op Praktisk norsk staan grammatica-oefeningen. Er is tevens een vervolg op Praktisk norsk.
 • Helena leert je op een laagdrempelige manier noors via haar persoonlijke You Tube filmpjes.
lijst14

13 mei 2018: Emigratiedag Noorwegen

13-01-2018

Op zondag, 13 mei 2018 organiseert norsk.nl een informatiedag over emigreren naar Noorwegen. Plaats: Omni Mobilae in Heino, Overijssel.

Lees meer...

001-10-20-26

Goed onderhouden woonboerderij op 20.000 m2 grond

15-02-2018

Goed onderhouden woonboerderij met vier slaapkamers op 20.000 m2 eigen grond in een landelijke omgeving in het noordwesten van Noorwegen.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.