Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Huisdieren in het vliegtuig

Indien u uw hond of kat mee wilt nemen in het vliegtuig, dient u rekening te houden met een aantal regels. De infornmatie op deze pagina is afkomsting van de KLM en SAS.

IN DE CABINE

Alleen kleine katten en honden van maximaal 6 kg (KLM) of 8 kg (SAS), inclusief reistas of kennel, mogen mee in de cabine. Uw huisdier moet dan vervoerd worden in een harde kennel van maximaal 20 cm hoog (KLM) of 40 x 25 x 23 cm (SAS), of in een dierenreistas (KLM) van maximaal 115 cm  (lengte + breedte + hoogte). Bij de SAS is een dierenreistas niet toegestaan. Als u uw dier in de cabine wilt laten meereizen, dient u dit van tevoren te reserveren. Houd er rekening mee dat de luchtvaartmaatschappijen per vlucht slechts een beperkt aantal kennels in de cabine toestaan.

 

ALS RUIMBAGAGE

Katten en honden mogen als ruimbagage meereizen in een speciaal geventileerd deel van het vliegtuig. Uw dier moet dan vervoerd worden in een kennel die voldoet aan de wettelijke eisen van de IATA (International Air Transport Association). Kennels die voldoen aan deze eisen zijn bijvoorbeeld van de merken 'Sky' en 'Vari'. U kunt zo’n kennel aanschaffen bij grotere dierenspeciaalzaken of bij een gespecialiseerde vrachtagent. Huisdier en kennel mogen samen niet zwaarder zijn dan 75 kg (KLM). Als u uw dier in het ruim wilt laten meereizen, dient u ruim van tevoren telefonisch te reserveren. Houdt u er rekening mee dat de luchtvaartmaatschappijen slechts een beperkt aantal dieren als ruimbagage kunnen vervoeren. In bepaalde kleinere toestellen is geen ruimte beschikbaar.

 

ALS VRACHT

Uw huisdier moet als vracht met Air France-KLM Cargo worden vervoerd als:

 • Uw huisdier met kennel meer weegt dan 75 kg (165 lbs).
 • De kennel groter is dan 292 cm/115 inch (lengte + breedte + hoogte). In sommige toesteltypes mag de kennel niet groter zijn dan 247 cm/97 inch (lengte + breedte + hoogte).

 

REISVOORBEREIDINGEN

Zorg ervoor dat inentingen, reisdocumenten en andere belangrijke zaken ruim op tijd zijn geregeld. Houd u zich aan de regels die in het land van bestemming aan het meenemen van uw hond of kat stelt (zie elders op deze site).

 • Bevestig aan de zijkant van de kennel een label met de naam van het dier en de voederinstructies.

 • Laat uw huisdier vijf dagen voor de vlucht al aan de kennel wennen.

 • Geef uw huisdier binnen 4 uur voor vertrek niets meer te drinken.

 • Geef uw huisdier binnen 12 uur voor vertrek niets meer te eten.

 • We raden u ten sterkste af om uw huisdier een kalmerend middel te geven. Een versuft dier went minder snel aan zijn nieuwe omgeving en kan tijdens de vlucht onderkoeld raken.

 

CHECKLIST KLM

 • Kennel: de hond/kat moet met de kop omhoog kunnen staan (zonder het dak te raken), zich kunnen omdraaien en met gemak kunnen gaan liggen. Voor honden met stompe neuzen is één kennelmaat groter vereist, om zo ademhalingsproblemen te voorkomen. De kennel moet gemaakt zijn van hard plastic met een ingebouwde metalen deur. Houten kennels en kennels met plastic deurtjes zijn niet toegestaan.

 • Leeftijd/aantal: de hond/kat moet ten minste 10 weken oud zijn. Maximaal één dier per kennel. Zijn de dieren jonger dan 6 maanden en van vergelijkbare grootte (elk tot 9 kg), dan mogen er maximaal twee dieren in een kennel (bij SAS: drie). Pups of kittens jonger dan 4 maanden mogen bij de moeder in de kennel meereizen.

 • Documenten: kopieën van het dierenpaspoort/gezondheidsverklaring moeten aan de kennel zijn bevestigd. Neemt u daarom kopieën van deze verklaring mee wanneer u incheckt.

 • Lichamelijke conditie: het huisdier mag er niet angstig, gewond of versuft uitzien.
 • Drink-/Voederbakken: de kennel moet voorzien zijn van twee lege vaste voerbakken of van één bak met twee compartimenten voor eten en water; de bakken moeten toegankelijk zijn door de gesloten kenneldeur heen.
 • Absorberend materiaal: de bodem van de kennel moet bedekt zijn met een deken, kranten of ander absorberend materiaal. Stro is niet toegestaan.
 • Stickers: de kennel moet zijn voorzien van minstens één ‘Live Animal’-sticker en twee ‘Arrow Up’-stickers.
 • Label passagiersnaam: aan de kennel moet een label met de naam, het adres en het telefoonnummer van de passagier zijn bevestigd.
 • Riem/muilkorf: huisdieren mogen in de kennel geen riem of muilkorf om hebben; de riem of muilkorf mag ook niet los in de kennel liggen.
 • Slot: het slot op de kenneldeur moet stevig zijn. Hangsloten zijn niet toegestaan. De scharnieren en grendels van de deur moeten aan de boven- en onderzijde ten minste 1,6 cm uitsteken.
 • Wieltjes: wieltjes moeten worden verwijderd.  
Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Check altijd de actuele regels bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist.
98-2

Prachtige woonboerderij in Valdres

20-05-2017

Het eigendom bestaat uit een volledig gemoderniseerde woonboerderij met grote garage annex werkplaats, alsmede twee bergboerderijen. Door de indeling is het mogelijk een deel van het eigendom als bed & breakfast te gebruiken.

Lees meer...

42_00000-2

Vakantieboerderij bij Noors-Zweedse grens

24-04-2017

Op korte afstand van de Idefjord en Svinesund en Nordby, en direct ten zuiden van de plaats Halden ligt deze voormalige paardenboerderij in Zweden, in een dal met bos en vele paden. De woning uit 1909 (gerenoveerd in 1991) heeft een gebruiksoppervlakte van 180m2 en is aan de buitenkant goed onderhouden.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.