Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Honden en katten

Op deze pagina wordt weergegeven aan welke voorwaarden men moet voldoen als men een hond of kat wil meenemen naar Noorwegen.

NB: de informatie op deze pagina is niet helemaal up-to-date en zal in augustus 2017 geactualiseerd worden.

Het blauw europees paspoort vervangt de gezondheidsverklaring die eerder altijd ingevuld moest worden.

Het dier moet minimaal 6 aaneengesloten maanden in EU-/EVA- landen verbleven hebben. De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, Engelse afkorting EFTA) bestaat uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Indien uw dier niet minimaal 6 aaneengesloten maanden in EU-/EVA-landen is geweest, gelden er andere voorwaarden. 

 

IDENTIFICATIE VAN HET HUISDIER

Ter identificatie van hond of kat moet het dier gemerkt zijn met een duidelijk leesbare tatoeage of een geïmplanteerde microchip. Het identificatienummer moet op de verschillende inentingsbewijzen en op de laboratoriumverklaring van de bloedproef vermeld zijn.

Vanaf 3 juli 2011 is alleen de microchip nog geldig. Uw dier moet gechipt of getatoeëerd zijn voordat de rabiësvaccinatie wordt gegeven!

Houdt er rekening mee dat niet alle grensovergangen een chiplezer hebben. Maar de grensovergangen in Oslo en Kristiansand hebben er in ieder geval de beschikking over. De chiplezers kunnen ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips lezen. Overigens hebben wij binnen Placement een aantal meldingen binnengekregen dat de douane een geïmplanteerde chip niet heeft kunnen vinden.

Voor dieren onder de 3 maanden gelden aparte regels. Als u meer dan vijf huisdieren mee wilt nemen, gelden eveneens eigen regels. U kunt in beide gevallen contact opnemen met de Norwegian Food Safety Authority.

 

VACCINATIEBEWIJS
De geldigheid van het vaccinatiebewijs is begrensd door de geldigheidsduur van de inentingen. De volgende inentingen zijn vereist:

 • Hondsdolheid (rabiës): inenting tegen hondsdolheid is verplicht. Deze moet plaatsvinden minimaal 21 dagen voor invoer. Na de eerste vaccinatie binnen het vaccinatieschema opnieuw vaccineren zoals in de bijsluiter aangegeven door de fabrikant van het vaccin. De huisdieren moeten minstens drie maanden oud zijn als ze hun eerste vaccinatie tegen hondsdolheid krijgen.
 • Uw hond moet zijn behandeld met Praziquantel tegen Echinococcus multilocularis tussen 24 en 120 uur vóór aankomst. Alternatief is behandeling elke 28e dag gedurende een jaar en in Noorwegen voortzetting van de behandeling. Vermelding in het dierenpaspoort.
 • Indien het huisdier de afgelopen zes maanden in andere landen dan de EU/EFTA-landen is geweest, gelden de regels met betrekking tot invoer vanuit het betreffende land.

 

AANMELDING BIJ DE DOUANE

Bij aankomst in Noorwegen moet u zich op eigen initiatief met het dier en het Europees dierenpaspoort bij het douanekantoor melden. Het EU dierenpaspoort moet vermelding maken van signalement, chipnummer, vaccinatiegeschiedenis en parasietenbehandelingen van het dier.

 

NAAR NOORWEGEN VIA ZWEDEN

Als u via Zweden reist, moet U zich bij aankomst in Zweden bij de douane melden met uw huisdier(en) en het al eerder genoemde officiële paspoort.
Bij invoer vanuit Zweden dient men aan onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Het huisdier dient geïdentificeerd te kunnen worden door middel van een geïmplanteerde chip (of een tatoeage van voor 3 juli 2011 die aan de wettelijke eisen voldoet). Indien het huisdier een chip heeft, is het verstandig om van tevoren bij de douane te checken of de grensovergang waar U Zweden binnenkomt, de juiste decoder heeft. Telefoon: 0046 771 520 520. Indien men geen geschikte decoder heeft, dien men een eigen decoder mee te nemen of een andere grensovergang te kiezen. Meestal zijn readers van INDEXEL of DATA MARS aanwezig.  Heeft het dier nog geen chip, dan wordt aangeraden om alsnog een chip te laten implanteren. De microchip dient de ISO-standaard 11784 of 11785 te hebben.
 • Het huisdier dient gevaccineerd te zijn tegen rabiës (hondsdolheid) met een door de WHO (World Health Organisation) goedgekeurd en geregistreerd vaccin. De basisvaccinatie kan niet gegeven worden voordat uw huisdier minstens 90 dagen oud is. Na de vaccinatie moet men 21 dagen wachten voordat u het huisdier mee kunt nemen naar Zweden. Indien het husidier twee keer gevaccineerd moet worden, telt men vanaf de datum van de tweede vaccinatie. De vaccinaties dienen in het paspoort vermeld te worden, inclusief de geldigheidsduur van de vaccinatie. Indien de geldigheidsduur niet aangegeven staat, dient het huisdier in Zweden binnen 365 een hervaccinatie te krijgen.
 • Het huisdier dient behandeld te zijn tegen lintworm (Echinococcus spp.) door een dierenarts, tien dagen of minder´vóór het passeren van de grens naar Zweden. Het gebruikte preparaat dient Praziquantel te bevatten.
 • Alle noodzakelijke inentingen en behandelingen dienen vastgelegd te zijn door de behandelend dierenarts in een vaccinatieboekje.
 • Indien het huisdier de afgelopen zes maanden in andere landen dan de EU/EFTA-landen is geweest, gelden de regels met betrekking tot invoer vanuit het betreffende land.
 • Voor dieren jonger dan 3 maanden gelden eigen regels. Neem contact op met de Swedish Board of Agriculture.

De enige weg om niet via Zweden in Noorwegen te komen, is via veerboot of vliegtuig. Deze hebben hun eigen voorwaarden voor wat betreft het meenemen van huisdieren. 

 

INVOERVERBODEN EN AANLIJNEN

De volgende dieren zijn verboden Noorwegen in te voeren: Pit Bull Terriër, Fila Brazilieira, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf. Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen of kruisingen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft (dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Saarloos Wolfhond: zorg dat u stamboompapieren kunt tonen!).

De invoer van Bengaalse katten is ook niet toegestaan.

In het voorjaar en de zomer is het in Noorwegen verboden honden los te laten lopen. De hond moet buitenshuis altijd en overal aangelijnd zijn. De periode waarin deze verplichting geldt, verschilt per gemeente. Globaal kan de periode maart/april tot september/oktober aangehouden worden.

 

MEER INFORMATIE

De informatie op deze pagina is afkomstig van de Noorse dienst voor Levensmiddelentoezicht, Mattilsynet en wordt regelmatig geactualiseerd.

 

TOT SLOT

In alle gevallen geldt dat men op tijd moet beginnen met het proces van eventuele invoering van dieren, ongeacht hoedanigheid. De voorbereiding voor sommige dieren (bijvoorbeeld paarden) kost meer tijd dan van bijvoorbeeld een hond. Sleutelwoorden zijn dan ook:

 • op tijd beginnen
 • checklist opstellen
 • regelgeving verifiëren op geldigheid
 • doorvragen
 • niets mag nog vraagtekens bij jezelf oproepen
 • weet waar je aan begint als je dieren meeneemt
februari13 045-2

Restaurant zoekt nieuwe uitbaters

19-07-2017

Hjorten Batnfjord is een restaurant met café en motel, gelegen in het centrum van Batnfjordsøra, tevens het centrum van de gemeente Gjemnes. Het is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, jong en oud. Het gebouw is eigendom van de gemeente.

Lees meer...

0001-4

Klimpark te koop

30-03-2017

In het mooiste recreatiegebied van Arendal en omgeving ligt het klimpark Hove Klatrepark, met zee, bos en een zogeheten rolsteenstrand in de directe omgeving, en met Skagerak op een steenworp afstand.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.