Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

De elf geboden

In de elf geboden voor de emigrant gaan we in op elf voorwaarden die van belang zijn om een emigratie te doen slagen. Het overzicht is samengesteld aan de hand van gesprekken met en een enquete onder Nederlanders en Vlamingen die naar Noorwegen geëmigreerd zijn.

1. Leer Noors. Het beheersen van de noorse taal, in welke mate dan ook, opent vele deuren. Daarnaast eisen veel werkgevers, als men solliciteert, dat men de noorse taal al enigszins machtig is.

2. Verkoop eerst je woning in Nederland, voordat je in Noorwegen een huis koopt. Een niet verkocht huis in Nederland kan tijdens een emigratieproces een zware emotionele en financiële belasting vormen. We adviseren om, als de gelegenheid zich voordoet, eerst een woning in Noorwegen te huren. Vanuit die positie kun je de lokale woningmarkt beter en rustiger bekijken. Denk ook aan verkoop voordat je gaat solliciteren. Het kan maar zo zijn dat je een baan wordt aangeboden, maar dat dit niet door kan gaan omdat je je huis niet verkocht krijgt. Niet alle werkgevers zijn bereidt daar op te wachten.

3. Doe waar je goed in bent. Of schoenmaker blijf bij je leest. Solliciteer op een baan die bij je past. Start je je eigen onderneming? Doe dat dan in iets waar je ervaring in hebt of waar je goed in bent. Wees realistisch!

4. Zorg voor een financiële reserve. Een verhuizing kost geld. Dat geldt des te meer voor een emigratie. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een auto of het invoeren van je eigen auto. En start je je een eigen onderneming, dan kan het een tijd duren voordat er voldoende inkomsten binnenkomen. Een opbouwtijd van twee tot drie jaar is heel normaal.

5. Bezoek de plek waar je wilt gaan wonen meerdere keren. Het liefst zowel in de zomer als in de winter. Op die manier krijg je een goede indruk van je toekomstige woonplaats. Verdiep je ook in de omgeving via boeken, films, brochures, enz.

6. Verbreek niet alle contacten in Nederland. Je moederland is dichtbij en je zult er regelmatig terugkomen. En misschien loopt het in Noorwegen toch niet helemaal zoals je had gehoopt. Terugkeren kan altijd.
 
7. Concentreer je op contacten met de lokale Noorse bevolking. Word lid van verenigingen, stap op je buren af en maak voor je kinderen afspraken met andere kinderen. Degene die de initiatieven moet nemen, ben je lange tijd zelf.
 
8. Wees flexibel en voorbereid op tegenvallers. Na een paar jaar zul je de balans opmaken en alle positieve en negatieve ervaringen op een rij zetten. Er zijn dan drie mogelijkheden: De emigratie is niet wat je ervan had verwacht; Het is niet beter of slechter geworden; De emigratie is geslaagd, de dromen zijn uitgekomen.
 
9. Neem de tijd voor je emigratieplannen. Neem geen overhaaste beslissingen, ook niet op basis van mondelinge toezeggingen. Denk goed na over de stappen die je neemt. Een te snelle beslissing kan desastreuze gevolgen hebben voor je gezin en je financiële situatie. Het maakt vervolgstappen er niet gemakkelijker op. Verbreek geen huur- of arbeidscontracten als je in Noorwegen of Zweden nog geen vervangende contracten hebt ontvangen/getekend.
 
10. Betrek het gehele gezin bij de emigratie. Ook de kinderen. Iedereen moet honderd procent achter de emigratie staan. Indien één van de partners of de kinderen de emigratie niet ziet zitten, denk er dan nog eens goed over na. Iemand proberen te overtuigen heeft in de meeste gevallen een averechts effect. Je zult het samen moeten klaren. Vooral in de beginfase ben je volledig op jezelf en je gezin aangewezen.
 

11. Leg een eerste bezoek aan een mogelijke nieuwe woonplaats bij voorkeur niet alleen af als je een partner en gezin hebt. De voorsprong die eventueel opgelopen wordt kan door de ander moeilijk ingehaald worden. De allereerste indruk moet je samen hebben, samen delen. Gaat de éne persoon wel een keer alleen dan zal de partner er ook een keer geweest moeten zijn alvorens men samen besluit de stap tot emigratie te nemen.

004-10-11

Monumentale boerderij met 2,5 miljoen m2 eigen grond

In de gemeente Hol i in Hallingdal is deze prachtige in oude stijl opgeknapte boerderij te koop.  Bouwjaar: 1850. De kavelgrootte bedraagt maar liefst 2.505.000 m2.  In 2005 is de boerderij belooond met een prijs voor uitstekende restauratie en onderhoud.

 

 

Lees meer...

_596113172

Prachtig gelegen bedrijfspand in voormalige school

In de gemeente Vestre Slidre is dit gunstig gelegen bedrijfspand met prachtig uitzicht te koop. Geschikt voor bijvoorbeeld een combinatie van kunsthandwerk-productie of streekproducten, winkel en café.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.