Advies over wonen
en werken in Noorwegen?
Bel 0047 928 54 190

Bewust emigreren

Bewust Emigreren is in 2004 opgericht door Saskia Zimmerman (1967). Zij is psychologe en woont sinds 2000 met haar kinderen in Saint André de Cruzières, een klein dorpje op de grens van de Ardèche en de Gard in Zuid Frankrijk.
Bewust Emigreren richt zich op het versoepelen van het emigratieproces, ook naar Denemarken, Noorwegen en Zweden, door middel van het geven van informatie, workshops en persoonlijk begeleiding van mensen die met emigratie te maken hebben.
Onderstaand artikel gaat in op vijf belangrijke fases in het emigratieproces.
 
 
FASE 1: DE DROOM
 
Het ontstaan van een idee, een droom
Soms weet je niet eens meer wie er over begonnen is of waar het idee vandaan kwam, maar ineens is het daar: hoe zou het zijn als ik zou verhuizen naar Noorwegen? Is het idee eenmaal ontstaan, dan volgt er een periode van fantaseren en onderzoeken. De meeste mensen hebben in deze fase veel behoefte aan (samen) plannen maken, dromen over een nieuwe toekomst, informatie zoeken. Het kan je leven aardig op zijn kop zetten. De ene keer kun je je geweldig enthousiast voelen, de volgende keer vertwijfeld: hoe kom je op het idee?

Vaak ontstaat de motivatie tot emigreren uit een gevoel van onvrede met je huidige leven of met de omgeving waarin je je bevindt, het land waarin je woont. Het kan ook een behoefte aan verandering zijn die maakt dat je eindeloos plannen maakt, wikt en weegt. De meeste mensen emigreren vanuit een verlangen naar een ander leven: beter, prettiger, of zinvoller.
 
 
FASE 2: GA IK OF GA IK NIET?

Het besluit
Hoewel de eerste fase jaren kan duren, komt er vaak een moment dat jij of eventueel je partner een besluit wil nemen: gaan we wel of gaan we niet? Soms betekent dat de één wel wil en de ander niet, en de volgende week wellicht andersom. De één pakt het heel rationeel aan en bereidt zich minutieus voor, de ander neemt 'gepassioneerd' de beslissing en vertrekt bij wijze van spreken de volgende dag. De één ziet vooral de voordelen, de ander vooral de nadelen. Zeer waarschijnlijk neem je dergelijke gevoelens ook in jezelf waar: het ene moment ervaar je dit en het andere moment het tegenovergestelde. Wanneer partners op een heel verschillende manier tot een besluit komen of zich op een heel andere manier voorbereiden, kan dit met elkaar botsen, maar het kan elkaar ook prima aanvullen.

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor dit besluit, voor veel mensen is dit een proces dat jarenlang duurt. Hoe je tot een keuze komt, is zeer afhankelijk van jouw persoonlijke manier van besluitvormen. Kies je met je hoofd, met je hart of je intuïtie? Voor een goed besluit zou het mooi zijn als al deze aspecten een stem krijgen.

Is het besluit eenmaal genomen, dan kan dit een enorme hoeveelheid energie geven. Je hebt immers een stap genomen om iets te doen met je gevoel van onvrede of je behoefte aan verandering. Met je besluit begint ook het afscheid, het loslaten. Je weet immers dat vanaf dat moment alles gaat veranderen.

Veel mensen kiezen ervoor een bepaalde zekerheid in te bouwen: ze houden bijvoorbeeld een huis aan of spreken af het voor 1 of 2 jaar te proberen. Op die manier lijkt de stap wat minder groot en definitief.

 
FASE 3: IK GA!
De voorbereiding
Is het besluit eenmaal genomen, dan begint de voorbereiding en het langzaam wennen aan het idee. Er komt veel praktisch regelwerk op je af, maar het vraagt intern ook om een grote omschakeling. Het kan een periode zijn waarin enthousiasme en opwinding afgewisseld worden met periodes van grote twijfel en onzekerheid. Neem ik wel de juiste beslissing? Het wordt steeds voelbaarder wat het betekent om je directe omgeving en je land te verlaten. Familieleden en achterblijvers kunnen veel moeite hebben met je vertrek.
 
 
Concreet maken
Wanneer emigreren niet langer een dagdroom is, maar werkelijkheid wordt, zijn er veel dingen om te regelen. Er moeten veel besluiten genomen worden. Met iedere beslissing kom je een stapje dichterbij je doel en neem je wat meer afstand van je leven zoals het was.


Het afscheid
En dan is daar het grote moment: de verhuisdozen staan klaar en het afscheid staat voor de deur. Heel veel dingen heb je 'voor de laatste keer' gedaan. Een afscheid als dit kan oude gevoelens en herinneringen oproepen aan eerdere verhuizingen en grote veranderingen. Iedereen heeft zijn eigen manier van afscheidnemen. Misschien word je zo in beslag genomen door de vele dingen die er te regelen zijn, dat je deze fase een beetje aan je voorbij laat gaan. Of je hebt de neiging je helemaal te concentreren op de toekomst en het afscheid misschien 'over te slaan'. Of misschien zijn juist de goede herinneringen heel voelbaar en is het lastig om je los te maken. De kans is groot dat je een mengeling van al deze emoties ervaart, maar dat het vooruitzicht van de emigratie je veel goede moed en optimisme geeft.

Hoewel dit het feitelijke moment is van afscheidnemen, vindt het echte loslaten van Nederland beetje bij beetje plaats in de fases die hierna volgen. Daar kan veel tijd overheen gaan.

Aankomen in je nieuwe land
Eenmaal aangekomen in je nieuwe land, begint ook een totaal nieuw leven. Vol verwachting en enthousiasme begin je eraan, maar bij vlagen misschien ook met onzekerheid en vertwijfeling. De spanning kan je veel energie en adrenaline geven, genoeg om eventuele tegenslag en teleurstelling te overwinnen. Je onderzoekt je nieuwe omgeving en gaat wellicht hard aan het werk om je droom te gaan realiseren. Voor sommigen is het alsof ze op vakantie zijn. Het kan een enorm gevoel van vrijheid en ruimte geven om op een onbekende plek (waar jij ook onbekend bent) helemaal opnieuw te beginnen.

 
FASE 4: BLIJF IK OF BLIJF IK NIET?
 
Moeilijke momenten en tijden van crisis
Na de eerste periode van enthousiasme en goede moed, kan er een periode aanbreken waarin het wat lastiger wordt. Voor de één is deze tijd heftiger dan voor de ander.

Als het dagelijkse leven wat normaler wordt, kun je tot het besef komen dat je emigratie je nog niet heeft gebracht waar je op had gehoopt. Je emigratie is niet langer een droom met oneindige mogelijkheden. Je ervaart het leven van alledag en voelt wellicht de beperkingen die dit leven met zich meebrengt. Je zou kunnen zeggen dat je wat meer met je voeten op aarde komt en de realiteit van alledag begint te ervaren.

Je begint je te realiseren dat het veel tijd en energie vraagt om je nieuwe leven vorm te geven. Weinig dingen zijn vanzelfsprekend. Er is een periode van onthechting ontstaan: alle oude gewoontes, rituelen en bezigheden zijn er niet meer, maar je hebt ook nog niet direct passende nieuwe gewoontes, rituelen en bezigheden gevonden. Heimwee en twijfel kunnen een grotere rol gaan spelen en mogelijk heb je last van tegenslag. Wanneer je je ongelukkig of niet tevreden voelt, kun je je daar ook schuldig om voelen: dit is toch immers wat je zo graag wilde? Misschien voel je je niet echt begrepen door je naaste omgeving.

Wanneer je partner het wel naar zijn zin heeft, kan dit tot relatieproblemen leiden, terwijl je tegelijkertijd meer dan ooit op elkaar aangewezen bent. Ook familieleden en achterblijvers in Nederland kunnen niet altijd begrijpen waarom je je niet goed voelt: jij wilde toch zo graag weg en je zit daar toch geweldig? Soms lijkt het alsof het leven in Nederland helemaal zo slecht nog niet was. Alles bij elkaar kan het de vraag oproepen: wil ik hier wel blijven?
 


Nieuwe manieren vinden
De moeilijke momenten kunnen zich afwisselen met periodes waarin het ineens een stuk beter gaat! In die periodes kun je een gevoel van optimisme en trots ervaren, omdat het je lukt er wat van te maken.

Je ervaart dat je geleidelijk aan vorderingen maakt, al heb je soms het gevoel dat je 5 stappen vooruit doet en 3 achteruit. Je behaalt persoonlijke overwinningen en het wordt ook duidelijker wat je emigratie je begint op te leveren. Je begint je te realiseren dat het gewoon heel veel tijd en inspanning vraagt om opnieuw een leven te creëren, een nieuwe taal te leren en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Langzaamaan ontwikkel je nieuwe rituelen en gewoontes, waarbij je wellicht een combinatie maakt tussen oude en nieuwe dingen. Goede gewoontes uit je nieuwe land, gecombineerd met goede gewoontes uit Nederland. Wanneer je een nieuwe taal leert, merk je dat je soms in sprongen vooruit gaat.

Wellicht betekent het ook dat je je oorspronkelijke droom of plan moet loslaten en op zoek gaat naar een nieuwe invulling. Dat vraagt veel creativiteit en flexibiliteit, maar de motivatie om niet op te geven is kennelijk groot genoeg.
 
FASE 5: IK BLIJF

Het leven dat bij je past
En dan is daar het punt dat je weet dat je blijft. Je voelt dat je bent waar je moet zijn of dat je in ieder geval op de goede weg bent. Dat geeft heel veel rust. Voor de één komt dit moment na 2 jaar, voor de ander misschien na 5 jaar. Wellicht ziet je leven er nu heel anders uit dan je je had voorgesteld toen je uit Nederland vertrok, maar dat is niet meer van belang. Je kunt je aandacht en energie richten op het leven in je tweede land. Je begint je thuis te voelen.

Uiteindelijk ervaar je wellicht één of meerdere van de volgende voordelen van je emigratie:

  • je hebt een heel ander leven dan je in Nederland zou kunnen leven
  • je hebt meer zelfvertrouwen, omdat je ervaren hebt dat je je kunt redden, waar je ook bent
  • je hebt een hechter gezinsleven omdat je meer op elkaar aangewezen bent
  • je ervaart een groter gevoel van zelfstandigheid en autonomie
  • door het emigratieproces heb je ook een persoonlijke groei doorgemaakt

En misschien dat je ooit, in de toekomst, besluit om alsnog terug te keren naar Nederland. Wanneer je persoonlijke omstandigheden veranderen door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom, het overlijden van een naaste of een scheiding kan dit betekenen dat je alsnog terugkeert naar je vaderland, maar dat is niet langer vanzelfsprekend.

01-7

Denemarken: woning en bedrijf bij Noordzeestrand

Een buitenkans voor hen die een goede, grote woning met fraai aangelegde tuin en bijbehorende bedrijfsruimtes op eigen terrein zoeken

De bestaande antiekhandel met inbegrip van werkplaats en machines, reservedelen, website enz. kan eventueel ook worden overgenomen.

Lees meer...

_10000000-1

Vrijstaande woning met garage op Sekken – mooie kavel - mooi uitzicht

Op het eiland Sekken bij de stad Molde is deze mooi gelegen vrijstaande woning met garage te koop. De gebruiksoppervlakte bedraagt 215 m2. De woning heeft drie slaapkamers en ligt op een eigen kavel van 2.145 m2. Bouwjaar: 1990.

Lees meer...

Neem een nieuwsbrief...

Abonneer u op de nieuwsbrief van norsk.nl, met nieuws over projecten, vacatures, onroerend goed en vestigingsmogelijkheden in Noorwegen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer één keer per maand.